Praha tlačí na odstranění pracovních bariér

09.03.2009
čtk

Německo a Rakousko svůj pracovní trh občanům z nových zemí Evropské unie, tedy ani Čechům a Slovákům, od května asi zcela neotevřou. České předsednictví EU se ale i tak snaží ruku v ruce s Evropskou komisí oba státy přesvědčit, aby bariéry odstranily.

Realistický postoj je takový, že žádný zvrat nelze očekávat, řekl ČTK a Českému rozhlasu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který dnes v Bruselu právě mimo jiné i o bariérách na pracovních trhu v EU hovořil s resortními kolegy z dalších zemí. Na druhou stranu ten tlak má pokračovat. Je správné, že ho bude vyvíjet předsednictví bez ohledu na to, že je to teď české předsednictví, dodal.

Praha, která si za motto předsednictví zvolila heslo Evropa bez bariér, dlouhodobě tlačí na odstranění dočasných výjimek, díky nimž mohou staré členské země po několik let od rozšíření v roce 2004 přivřít brány na svůj pracovní trh lidem z nových zemí unie. Například Češi, Slováci i občané některých dalších zemí stále nemohou volně pracovat ve čtyřech zemích: Dánsku, Belgii, Německu a Rakousku.

Zatímco Belgie s Dánskem zřejmě od 1. května překážky zruší, tak z Německa a Rakouska zaznělo, že budou chtít využít možnost omezení i na poslední možné dvouleté období, tedy do 30. dubna 2011. Po tomto datu všechny zbývající překážky v přístupu na pracovní trhy v EU pro Čechy a Slováky musejí padnout.

Na odstranění bariér na dnešním zasedání naléhala i Evropská komise, kterou zastupoval bývalý český premiér a nynější eurokomisař Vladimír Špidla. Výkonný orgán 27členného bloku před časem přišel s analýzou dopadů rozšíření na pracovní trh. Podle jejích závěrů se nepotvrdily obavy, že lidé z nových zemí zaplaví pracovní trh ve starých státech. Rozšíření prý naopak mělo jednoznačně pozitivní dopady.

Na základě naší analýzy vybízím členské státy, aby co nejdříve zrušily omezení, řekl tehdy Špidla, pod něhož v komisi spadají sociální věci a zaměstnanost. Ke zvážení odstranění bariér dnes státy, které stále plně svůj pracovní trh neotevřely, v závěrech z jednání vyzvali i ministři práce a sociálních věcí.

Pokud budou chtít Německo s Rakouskem svůj pracovní trh před lidmi ze zemí z rozšíření roku 2004 dál omezovat i po květnu příštího roku, budou tak moci učinit, avšak budou muset Evropskou komisi do konce dubna informovat o vážném narušení pracovního trhu nebo jeho hrozbě.

Komisi, která v EU dohlíží na dodržování unijních pravidel a která bude případné zdůvodnění obou zemí hodnotit, dnes členské státy vyzvaly, aby situaci a dopady uplatňování přechodných bariér na pracovních trzích dál detailně monitorovala.

Závěry rady zdůrazňují mimo jiné… že volný pohyb osob nenarušuje sociální kohezi (soudržnost) v jednotlivých členských státech, neohrožuje mzdový systém. Naopak přispěl k ekonomickému růstu nejenom v nových členských zemích, ale i ve starých členských zemích EU, řekl na tiskové konferenci po jednání Nečas.

Špidla, jehož úřad bude případnou argumentaci zemí hodnotit, nechtěl ani na opakovaný dotaz novinářů říct, co by mohl Brusel případně podniknout za kroky, pokud by shledal argumenty států na podporu zachování přechodných opatření nedostatečnými. Zdůraznil, že zatím žádné takové materiály do Bruselu nedorazily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek