EIB loni půjčila 57 miliard eur

09.03.2009
čtk

Evropská investiční banka půjčila loni o 21 procent více peněz než v roce 2007. Úvěry dosáhly 57 miliard eur, což je o devět miliard eur více než v předchozím roce. Podle šéfa EIB Philippe Maystadta stojí za nárůstem úvěrů hospodářská krize. Banka zaznamenala prudký nárůst žádostí o financování hlavně koncem minulého roku.

Navzdory tomu nejsme schopni dělat zázraky. EIB slouží Evropě a bude hrát silnou a aktivní roli v obnově ekonomiky, řekl Maystadt.

Evropská investiční banka letos podle něj podstatně zvýší objem vlastních dluhopisů, které jí mají pomoci získat finanční prostředky nutné pro boj s hospodářskou krizí. Od začátku roku 2009 banka vydala dluhopisy za 24 miliard eur, což představuje třetinu dluhopisů EIB plánovaných k vydání v letošním roce. Loni přitom EIB vydala dluhopisy za necelých 60 miliard eur.

S hospodářskými problémy rostou především úvěry malým a středním firmám, jejichž objem se loni zvýšil o 42 procent. V roce 2008 takto banka půjčila celkem 8,1 miliardy eur, v roce 2007 to přitom bylo 5,7 miliardy eur. Více než polovinu této částky banka půjčila v posledním čtvrtletí loňského roku, uvedla EIB v tiskové zprávě.

Přestože Evropská investiční banka patří k největším poskytovatelům úvěrů pro projekty v EU, daří se jí vytvářet zisk. Loni byl v podstatě stejný jako v předchozím roce a dosáhl 1,65 miliardy eur. Solidní zisk je v souladu s pomalým ale stálým růstem (zisku) v posledních letech, doplnila banka v tiskové zprávě.

Evropská investiční banka již od roku 1990 půjčuje peníze i českým subjektům. Loni v Česku poskytla úvěry za 1,1 miliardy eur (téměř 31 miliard korun), přičemž za posledních téměř 20 let to bylo 10,4 miliardy eur (291 miliard korun), což staví ČR na druhé místo mezi novými členskými státy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek