Pravidla fakturování ve směrnici o DPH

16.02.2009
Euroskop

Komise 28. ledna 2009 zveřejnila návrh na dílčí revizi směrnice č. 2006/112 (tzv. směrnice o DPH). Změna by měla umožnit elektronické fakturování, což by podle Komise mělo napomoci nejen firmám (plátcům DPH), ale také členským státům (jejich daňovým autoritám) v boji proti daňovým podvodům.

Proposal for a Council Directive amending Directive 2006/112/EC on the common system of value added tax as regards the rules on invoicing (COM(2009)21)

1. Legislativní pozadí

Komise v poslední době zveřejnila několik dílčích návrhů na změny směrnice č. 2006/112 o DPH (více zde a zde). I tento je faktickým důsledkem toho, že členské státy dlouhodobě nevyjadřují ochotu ke schválení zásadní reformy celého systému DPH v EU.

Návrh vychází z dikce platné směrnice, jež požaduje, aby Komise předložila případný návrh týkající se elektronického fakturování do 31. prosince 2008. Druhým důvodem pro jeho zveřejnění byla skutečnost, že podvody související s DPH podle Komise činí cca 80 mld. € ročně.

2. Klíčové obsahové body legislativního návrhu

Papírové a elektronické faktury by měly být postaveny na roveň. Současně by měla odpadnout povinnost skladovat jejich papírové kopie či využívat pokročilých elektronických podpisů (advanced electronic signatures) či EDI (electric data interchange) pro to, aby byly elektronické faktury považovány za relevantní.

Větším podnikům by mělo být umožněno jejich fakturování centralizovat, podnikům malým a středním pak zjednodušit (zejména pak v případě faktur do 200 € a/nebo faktur mezi podnikem a koncovým uživatelem – business-to-consumer).

Malé a střední podniky by měly také profitovat z toho, že v některých případech (tam, kde je jen nízké riziko daňového úniku) by se na jejich transakce vztahovala výjimka. Rovněž by jim mělo být umožněno, aby v případě úhrad v hotovosti byly od plateb DPH osvobozeny do chvíle, kdy bude faktura splacena (realizace této možnosti by však neměla být povinná, resp. měla by záviset na jednotlivých členských státech).

Výhoda pro daňové autority by měla spočívat v tom, že na přeshraniční transakce by se měla podle návrhu KOM(2008)147 vztahovat každoměsíční oznamovací povinnost a daňové odpočty by měly být možné pouze na základě (obsahově) platné faktury.

3. Stav legislativního procesu a očekávaný vývoj

Legislativní proces je ve fázi přiřazování zpravodajů v Evropském parlamentu. Revize ovšem bude muset být přijata především členskými státy v Radě, a to jednomyslně, což pro Evropský parlament znamená, že v daném případě bude hrát pouze druhořadou roli konzultované instituce.

Podrobný harmonogram projednávání textu dosud nebyl uveřejněn.

Proposal for a Council Directive amending Directive 2006/112/EC on the common system of value added tax as regards the rules on invoicing (COM(2009)21)

Právní báze: čl. 93 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: konzultace

Odpovědné generální ředitelství Komise: Daně a cla

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ECON (zpravodaj neurčen)

Odpovědná formace Rady: ECOFIN

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality