Topolánek: Reakce Eurozóny na krizi deformuje projekt eura

10.02.2009
čtk

Způsob, jakým země Eurozóny zareagovaly na hospodářskou a finanční krizi, deformuje samotný projekt společné evropské měny. V on-line rozhovoru na webu www.euro2009.cz to řekl předseda vlády Mirek Topolánek.

Většina zemí, které používají euro, začala porušovat společná pravidla, ať už podle toho, co deklarovaly, anebo podle toho, jaké konkrétní kroky činí, napsal Topolánek na dotaz, zda má společná měna budoucnost, jestliže má každá z členských zemí jiné požadavky. Základní kotvou celého procesu přitom je těchto společných pravidel se držet, pokračoval premiér.

V současnosti se eurem platí v 16 ze 27 zemí Evropské unie. Poslední zemí, která k Eurozóně přistoupila, bylo na začátku letošního roku Slovensko. Eurem platí přibližně 329 milionů lidí. Projekt jednotné měny byl podle Topolánka zatím úspěšný. Jak úspěšný bude v blízké budoucnosti se prý uvidí. Reakce členů Eurozóny podle něj projekt eura deformovala víc, než si lze představit.

Pokud členské státy budou nadále preferovat individualistický a protekcionistický přístup a pokud se chtějí stát černými pasažéry systému a budou nadále porušovat pravidla Paktu stability a růstu, pak je zde velké nebezpečí, že se celý projekt potopí, odpověděl Topolánek.

Šrotovné a evropské automobilky

Český premiér zítra navštíví Brusel, kde zřejmě oznámí datum konání mimořádného summitu EU ke krizi. Topolánek spolu s řadou dalších unijních politiků varuje před přílišným protekcionismem.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra předem avizoval, že tématem mimořádného summitu by se mělo stát i tzv. šrotovné. Vondra minulý týden apeloval na společný plán EU na obnovu vozového parku, který má přispět k řešení složité situace evropských automobilek. Podle Vondry by takový plán měla připravit Evropská komise.

Vnímáme, že značný počet zemí se vydal cestou takzvané šrotovací prémie. My soudíme, že by bylo žádoucí mít koordinovaný postup tak, abychom se vyhnuli možným distorzím na trhu, řekl vicepremiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek