Senát Lisabonskou smlouvu projedná asi až v dubnu

10.02.2009
čtk

Zahraniční výbor Senátu doporučil odložit projednání Lisabonské smlouvy na dobu po přijetí normy, která bude obsahovat vázaný mandát pro vládu, tedy souhlas sněmovny i Senátu s převodem rozhodovacích kompetencí z Prahy do Bruselu. Senát tak může o smlouvě rozhodovat možná až v dubnu.

Odklad navrhli senátoři ODS, kterým s prosazením pomohl nestraník Jaromír Štětina (za Stranu zelených). Protože chci, aby byl schválen radar i lisabonská smlouva, vysvětlil svůj postoj.

Štěnina chce dosáhnout toho, aby poslanci podpořili smlouvy o umístění a provozu americké radarové základny v Česku. Senát smlouvy schválil loni v listopadu, sněmovna je ale stále odkládá.

Podle senátora a vicepremiéra Alexandra Vondry by se Senát mohl v návaznosti na jednání sněmovny sejít ke schvalování smlouvy i prováděcí normy v dubnu.

Poslanecká sněmovna se ke schvalování Lisabonské smlouvy vrátí nejdříve příští úterý. Také poslanci ODS preferují před schválením smlouvy přijetí prováděcí normy s vázaným mandátem pro vládu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek