Polovina závadných výrobků v EU pochází z Číny

10.02.2009
čtk

Počet nebezpečných výrobků stažených z prodeje na trzích Evropské unie se za poslední tři roky zvýšil o 118 procent. V rámci systému rychlého varování RAPEX se loni objevilo 1546 hlášení o závadném zboží. Nejvyšší počet oznámení opakovaně přichází na zboží z Číny. Loni to bylo 48 procent závadných produktů, o rok dříve 50 procent.

Meziroční nárůst dosahuje rekordní úrovně. Počet oznámení o závadnosti výrobků v EU za rok 2008 stoupl oproti předchozímu roku o 15 procent, uvedl Miroslav Dubovský z advokátní kanceláře Lovells, která analýzu vytvořila.

Evropská komise dostala nejvíc stížností na závadné hračky, elektrospotřebiče a na motorová vozidla. Hračky a výrobky pro děti tvořily 31 procent zakázaných produktů, elektrospotřebiče pětinu a motorová vozidla téměř 12 procent.

Podíl hraček na celkovém počtu oznámení se však oproti předchozímu roku mírně snížil. To může být důsledek většího důrazu na kvalitu a bezpečnost produkce ze strany výrobců hraček a na snahu dodržet unijní standardy, dodal Dubovský.

Z analýzy vyplývá, že Evropa představuje nejpřísnější regulační prostředí, určuje celosvětový trend a ukazuje směr regulačních reforem. Evropská komise označila bezpečnost výrobků za jednu ze svých priorit. Časté stahování výrobků se proto stává trendem a společnosti by měly počítat s větším tlakem na bezpečnost ze strany regulatorních orgánů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek