EU prověří francouzskou podporu automobilkám

10.02.2009
čtk

Evropská komise chce prověřit plán francouzské vlády, která slíbila podporu francouzským automobilkám v celkové výši 6,5 miliardy eur (přes 180 miliard Kč). Podle Komise by francouzská státní podpora v sobě mohla zahrnovat prvky protekcionismu, které by mohly ohrozit hospodářskou soutěž v EU.

Podle mluvčího komise Jonathana Todda má Komise v souvislosti s půjčkou řadu obav. Na tiskové konferenci prohlásil, že Komise napsala francouzským úřadům žádost o poskytnutí detailů podpory automobilkám.

Podporu automobilkám Renault, Renault Trucks a PSA Peugeot Citroën oznámil v pondělí francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Jde o půjčku rozvrženou do pěti let s nižšími úroky, než by požadovaly banky. Stát pomoc podmiňuje příslibem, že ve zmíněném období koncerny nebudou zavírat továrny a vyvinou veškeré úsilí, aby nepropouštěly zaměstnance.

Automobilky Renault a PSA Peugeot Citroën obdrží od francouzského státu po třech miliardách eur podpory. Půl miliardy získá také filiálka Renault Trucks vyrábějící kamionové tahače.

Podle agentury Reuters Slovensko, kde je závod francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën, nezávisle na dnešním vyjádření Komise uvedlo, že se obrátí na Evropskou komisi, pokud se ukáže, že francouzský plánu podpory automobilek obsahuje protekcionistické prvky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek