USA chce větší angažmá EU

27.01.2009
čtk

Evropská unie by se měla více angažovat na mezinárodní scéně, především v Afghánistánu, a nenechávat řešení hlavních mezinárodních problémů pouze na Spojených státech. V Bruselu to včera ve svém prvním projevu po nástupu nového amerického prezidenta Baracka Obamy uvedl generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Myslím, že Evropané mají dobrý důvod těšit se na novou éru transatlantického dialogu, řekl Scheffer s poukazem na Obamův příslib posílit mezinárodní spolupráci mezi USA a jejich spojenci. Podle šéfa NATO je ale tento dialog podmíněn tím, že Evropa bude spolu se Spojenými státy tvořit skutečný tým a bude v jednáních s Washingtonem zastávat jednotný postoj.

Jestli si Evropané myslí, že USA zavřou Guantánamo a podepíšou se pod dohody vybízející k boji proti klimatickým změnám(…), a (Evropané) jim za to například v Afghánistánu nenabídnou víc než jen své povzbuzení, měli by si to znovu rozmyslet. Takhle to nebude fungovat, dodal generální tajemník Severoatlantické aliance.

Nový americký prezident Obama dal už během své volební kampaně najevo, že jeho prioritou bude posílení americké vojenské přítomnosti v Afghánistánu. Tam vedou USA za podpory evropských států od roku 2001 válku proti teroru radikálních islamistů.

Za poslední dva roky se útoky tamního hnutí Taliban znásobily, a to navzdory přítomnosti téměř 70.000 zahraničních vojáků, z nichž přes polovinu tvoří Američané.

USA v prosinci, ještě za vlády minulého prezidenta George Bushe, oznámily, že do Afghánistánu hodlají vyslat dalších 20.000 až 30.000 vojáků. Více než 8000 tisíc Američanů by mělo do Afghánistánu vyjet už v příštích několika měsících.

Vítám úmysl Spojených států vyslat (do Afghánistánu) více vojáků. Nemohu ale přijmout fakt, že by Spojené státy měly udělat všechnu těžkou práci. Evropa také musí posílit svou (tamní) vojenskou přítomnost, řekl Scheffer, který se snaží přimět členské země aliance k posílení vojenských jednotek v této asijské zemi již několik měsíců.

Rozšíření svého kontingentu v Afghánistánu o 1000 mužů na celkový počet 4500 schválilo například Německo. Česká vláda před týdnem schválila přepracovaný plán zahraničních misí české armády pro letošní rok. Další působení českých vojáků v Afghánistánu i v dalších misích ale zatím provází nejistota. Materiál totiž ještě musí odsouhlasit poslanci. Ti původní verzi v prosinci zamítli.

Scheffer dnes také vyzval EU a Spojené státy, aby při řešení afghánského konfliktu začaly více spolupracovat s regionálními mocnostmi, Indií, Čínou, Pákistánem, Ruskem, ale i Íránem, který hraničí s jižními a západními částmi Afghánistánu. Možnou spolupráci s Teheránem při řešení afghánské krize naznačil podle amerických médií již koncem roku i Obama. Poslední americká administrativa odmítala s Íránem jednat, pokud nezastaví svůj jaderný program, který podle prezidenta Bushe směřoval k vyvinutí jaderné zbraně.

Scheffer dnes hovořil o celé řadě bezpečnostních otázek, včetně energetické bezpečnosti. Na její důležitost podle něj ukázala nedávná krize s dodávkami ruského plynu do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek