Investoři rozhodnou o plynovodu Nabucco

27.01.2009
čtk

Zástupci investorských zemí na schůzce v Budapešti rozhodnou o budoucnosti plynovodu Nabucco. Náklady na výstavbu 3300 kilometrů dlouhého plynovodu se odhadují na osm miliard eur. Reálný termín prvních dodávek z oblasti Kaspického moře a zemí střední Asie je v roce 2015. EU zastupuje na konferenci premiér Mirek Topolánek.

Cílem projektu je snížit závislost Evropské unie na plynu z Ruska. Plynovod Nabucco má po dvoutýdenním sporu mezi Ruskem a Ukrajinou větší podporu než dříve, protože výpadek dodávek ruského plynu postihl asi 20 evropských zemí včetně České republiky.

Podle Topolánka jsou plynovod ochotny verbálně podpořit všechny státy EU. Ale fakticky to některé pálí méně, dodal premiér v narážce na velké státy jako jsou Německo, Francie, Británie či Itálie, které mají vlastní možnosti, jak se surovinou zásobovat.

Diskuze o projektu Nabucco se podle něj dostala do zlomového bodu. Pokud neprojeví evropské země jasný zájem o plyn ze střední Asie, budou tamní státy nuceny hledat odběratele plynu jinde, uvedl.

Energetická bezpečnost je jedním z hlavních témat českého předsednictví. Topolánek v pondělí uvedl, že by Evropská unie měla v oblasti energetiky zastávat společnou politiku, jako v zemědělství. Podle maďarského premiéra Ference Gyurcsányho by Evropská unie a její instituce měly výstavbu plynovodu dokonce zaplatit.

Práce na výstavbě plynovodu mohou začít příští rok. Původní náklady na výstavbu se odhadovaly na pět miliard eur, nyní se pohybují těsně pod osmi miliardami.

Projekt plynovodu řídí společnost Nabucco Gas Pipeline International, která vznikla v červnu 2004 a sídlí ve Vídni. Akcionáři společnosti s podílem 16,67 procent jsou rakouská OMV, rumunský Transgaz, turecký BOTAS, maďarský MOL, bulharský BEH a německá RWE.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek