EU zvětšila sankce proti režimu v Zimbabwe

27.01.2009
Euroskop

Evropská unie rozšiřuje sankce vůči režimu zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho o několik desítek dalších lidí a firem. Rozhodli o tom včera navečer v Bruselu šéfové diplomacií zemí EU. Na regionálním summitu v Pretorii se zároveň nepodařilo pokročit ve vyjednávání o dělbě vládní moci mezi Mugabem a zástupci opozice.

Na seznamu osob, jež mají zakázáno do Unie jezdit, dosud bylo na 170 jmen. Jde o lidi podezřelé z podílu na násilnostech nebo na porušování lidských práv v této jihoafrické zemi, kterou nyní zmítá politická nestabilita i vážná hospodářská krize. Na seznam přibude podle rozhodnutí dalších 27 osob a 36 podniků.

Šéfové diplomacií pod taktovkou českého ministra Karla Schwarzenberga, který zastupuje předsednictví EU, také vyzvali k vyšetřování zimbabwského diamantového průmyslu, který pomáhá režim financovat. Jde zejména o prověření případů údajných násilností zimbabwských vojáků vůči hledačům diamantů a obchodníkům s těmito drahými kameny.

Dříve prosperující Zimbabwe se za takřka tři desetiletí trvající vlády Roberta Mugabeho dostalo na pokraj zhroucení. Téměř polovina obyvatel je závislá na humanitární pomoci a v důsledku inflace se ceny každý den zdvojnásobují.

Evropská unie je připravena pomoci s ekonomickou i sociální obnovou Zimbabwe. Podmínkou ale je, že bude zformována vláda, která bude respektovat vůli zimbabwského lidu a bude vykazovat, že se vrací k respektování lidských práv, k vládě zákona a k makroekonomické stabilizaci.

Nerozhodný summit SADC

Jednání o sestavení vlády mezi Mugabem a opozicí dnes ovšem nedosáhla žádného výsledku. V Pretorii se už na několikátý pokus snaží zprostředkovat dohodu mezi oběma stranami zástupci vlády Jihoafrické republiky a další členové Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC).

Mugabe a vůdce opozice Morgan Tsvangirai sice loni podepsali dohodu o rozdělení moci, koaliční jednání ale uvízla na sporu o rozdělení ministerstev. Náměstek ministra informací Bright Matonga jihoafrickému rozhlasu SAFM sdělil, že pokud se na současném summitu Mugabe se Tsvangiraiem na rozdělení moci nedohodnou, sestaví Mugabe vládní kabinet sám.

Podle prohlášení summitu by si měl Mugabe zachovat prezidentský úřad, šéfem vlády by se měl stát předák opozice Morgan Tsvangirai. Ten by měl do funkce nastoupit 11. února spolu s vicepremiéry, ministři a náměstci ministrů by pak mělo do funkcí nastoupit 13. února. Toto datum se také podle dokumentu považuje za datum vzniku vlády.

Zimbabwská opozice sdružená v Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) však vzápětí vydala vlastní prohlášení, podle nějž závěry summitu neuspokojují očekávání MDC a proto je hnutí nepřijímá.

Ze zveřejněného textu SADC nevyplývá, že by summit vyřešil tento klíčový problém. Doporučuje pouze, aby sporné body byly předmětem dialogu. Oproti dosavadnímu stavu pouze určuje termíny, kdy má premiér a ministři do funkcí nastoupit a do kdy má tedy společná vláda vzniknout. O dalších sporných bodech, jako o nominaci šéfa centrální banky a generálního prokurátora, návrh SADS uvádí, že je má jmenovat vláda po svém ustavení.

Dnes skončený sedmý summit, který SADC uspořádal k zimbabwskému problému, znovu potvrdil rozpolcenost a nedostatek pevnosti vůči režimu Roberta Mugabeho, který je u moci od roku 1980. V dříve prosperující zemi bují hyperinflace a ceny se každý den zdvojnásobují. Navíc je Zimbabwe zasaženo epidemií cholery, na kterou zemřelo již více než 2000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek