EU kritizuje Hamas i Izrael

27.01.2009
Euroskop

Komisař pro humanitární pomoc EU, který včera navštívil pásmo Gazy označil místní politické předáky za teroristické hnutí a odsoudil izraelskou invazi jako hanebnou. Hamas za nedávné události nese podle eurokomisaře Louise Michela zásadní odpovědnost.

Michel včera navštívil i zdemolovaná skladiště OSN. V průběhu návštěvy označil útoky Hamasu na Izrael jako provokaci a řekl, že se „tato islamistická strana chovala jako teroristické hnutí.

Současně komisař kritizoval i Izrael. „Co jsem viděl bylo hanebné a neospravedlnitelné. TelAviv by podle něj měl okamžitě otevřít hranice nejen pro léky a potraviny, ale rovněž pro stavební materiál. Včerejší výroky značí změnu postoje EU. Michel začal kritizovat Izrael za porušování mezinárodního práva.

Máme silný důvod se domnívat, že Izrael závažně porušil mezinárodní humanitární právo, včetně čtvrté ženevské konvence o ochraně civilistů ve válečném období a mezinárodního obyčejového práva, kterým se řídí vedení ozbrojených konfliktů. Jednou ze zásad je, že okupační mocnost musí chránit životy místní populace, vyživovat je a starat se o ně. „Toto jasně není zdejší případ.

Michel uznal, že porušení práva se dopouštěla i palestinská strana, ale s představiteli Hamasu se nesetkal. EU ho totiž vede na seznamu teroristických skupin.

Podle eurokomisaře věnuje EU v tomto roce 58 milionů eur na humanitární podporu palestinských oblastí. Ročně věnuje Unie 600 milionů eur na pomoc regionům okupovaným Izraelem od roku 1967.

Region hodlá v příštích týdnech navštívit i Javier Solana, představitel EU pro zahraniční otázky, a nový americký zmocněnec pro Blízký Východ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek