Bulharsko protestuje proti blokádě hranice řeckými rolníky

27.01.2009
čtk

Bulharsko protestuje proti blokádě svých hraničních přechodů demonstrujícími řeckými zemědělci. Na bulharské straně hranice uvízly během týdne stovky kamionů se zbožím a situace se stává sociálně i ekonomicky neúnosnou. Řečtí rolníci si blokádami i hraničních přechodů i silnic vnitř země snaží vynutit zvýšení výkupních cen a další sociální jistoty.

Bulharská ministryně pro evropské záležitosti Gergana Grančarová vyzvala EU, aby zasáhla a zajistila v Řecku koridory pro tranzit zboží. Poukázala na to, že blokáda hranic je zcela v rozporu se zásadami Evropské unie. O řešení situace jednala s řeckými představiteli.

Jen na přechodu Kulata-Promachon severně od Soluně, který je největší mezi Bulharskem a Řeckem, se vytvořila kolona kamionů dlouhá přes 20 kilometrů. Teprve dnes večer po důrazných protestech bulharské strany umožnili demonstrující rolníci projet asi 300 kamionům do Řecka a pak zase hranici uzavřeli.

Dnešní jednání mezi zástupci rolníků a ministerstvem zemědělství však skončila bez úspěchu a protesty pokračují. Oznámila to agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi.

Sociálně-hygienická situace řidičů dálkových kamionů uvízlých v Bulharsku je neúnosná. Už týden jsem se nemohl pořádně umýt, smrdím i sám sobě, řekl bulharské televizi jeden ze zahraničních řidičů. Pitnou vodu a jídlo rozdává řidičům uvízlým před přechody bulharský Červený kříž.

Řečtí zemědělci demonstrují za své požadavky už druhý týden a blokují všechny přechody s Bulharskem a Tureckem. Také uvnitř Řecka blokují svými traktory 35 nejdůležitějších dálničních uzlů. Dnes s počátkem druhého týdne své akce zablokovali také most přes Korintský průplav, jedinou pozemskou komunikaci mezi poloostrovem Peloponés a zbytkem země. Rozdělili tak Řecko prakticky na polovinu.

Demonstrující zemědělci se označují za oběti prudkého snížení cen bavlny, kukuřice a pšenice v důsledku světové hospodářské krize. Řecká vláda ve čtvrtek slíbila, že jim poskytne finanční podporu maximálně 500 milionů eur (14 miliard Kč). Zemědělci to označili za nedostatečné a požadují i další druhy podpor.

V řeckém zemědělství pracuje asi 12 procent pracovních sil země. To je více než dvojnásobek průměru v EU. Podobné protestní hnutí odřízlo dopravně sever a jih Řecka na několik dní již v roce 1997. Vláda tehdy přiměla majitele traktorů k ústupu nočním zásahem policie, která strojům vypustila pneumatiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek