Brusel ovládli příznivci iránské opozice

27.01.2009
čtk

Okolí institucí Evropské unie v Bruselu se dnes nezvykle „obléklo“ do žluté barvy. Několik tisíc lidí zde totiž slavilo pondělní vyškrtnutí íránské opoziční organizace Lidoví modžáhedové z unijního seznamu teroristických organizací. Žlutá je charakteristickou barvou hnutí. Organizátoři slibovali až 20.000 účastníků, nakonec se jich ale podle bruselské policie sešly dvě až tři tisícovky.

Oslavy na Schumanově náměstí, které je jakýmsi symbolem evropské čtvrti, nicméně připomínaly oslavy volebního vítězství. Nad hlavami oslavenců visely z jeřábů obrovské reproduktory, pódium, na němž se střídali řečníci, si v ničem nezadalo s pódii pro rockové hvězdy.

Největší ovace očekávaně sklidila šéfka hnutí a podle jeho členů i budoucí prezidentka Íránu Marjam Radžávíová. Hlavní překážka pro nastolení demokracie v Íránu byla odstraněna. Spravedlnost zvítězila, prohlásila na tiskové konferenci před začátkem oslav. Zároveň připomněla oběti, které si nesouhlas s několika podobami íránského režimu vyžádal v uplynulých desetiletí. Odhaduje se, že šlo až o 120.000 sympatizantů Lidových modžáhedů.

Skupina vznikla již v roce 1963 jako protimonarchistické hnutí namířené proti tehdejší vládě šáha Mohammada Rezy Pahlavího, figuruje i na obdobném seznamu, který vedou Spojené státy. Před 30 lety se výrazně levicoví členové organizace podíleli s islamistickými a dalšími hnutími na íránské islámské revoluci, která vedla ke svržení monarchie.

Nástupce Pahlavího ajatolláh Chomejní ale hnutí začal pronásledovat stejně jako jeho předchůdce. Lidoví modžáhedové během 80. let minulého století proti jeho režimu podnikali četné teroristické útoky a dokonce proti Íránu bojovali v irácko-íránské válce mezi lety 1980 až 1988.

Spojené státy zařadily Lidové modžáhedy na svůj seznam teroristických organizací v roce 1997, EU je následovala v roce 2002. PMOI proti tomuto rozhodnutí podali sedm žalob u evropských soudů a ve všech sporech zvítězili. Rozhodující pro jejich vymazání z unijní černé listiny byl poslední rozsudek Soudu první instance, tedy druhého nejvyššího soudu v EU. Francie se nicméně proti verdiktu již odvolala.

Francie by se měla stydět. Jestli jsou modžáhedové teroristé, tak já jsem taky terorista, řekl novinářům britský europoslanec Struan Stevenson. Evropský parlament se přitom podle Radžávíové výrazně zasloužil o vyškrtnutí skupiny ze seznamu teroristů. Celou řadu europoslanců, včetně českého Jana Zahradila (ODS), bylo dnes možné vidět i na oslavě pondělního rozhodnutí ministrů zahraničí EU.

Europoslanci nicméně tvrdí, že cesta za uznáním Lidových modžáhedů ještě neskončila. Podle Stevensona se zákonodárci budou snažit přesvědčit Spojené státy, aby íránské opoziční hnutí rovněž vyškrtly ze seznamu teroristických organizací. Až se americký prezident Barack Obama zeptá, jestli můžeme modžáhedy vyškrtnout, tak já mu odpovím: ano můžeme, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek