Barroso: Plynová krize neovlivní vztahy EU-Ukrajina

27.01.2009
čtk

Nedávná plynová krize, kvůli níž řada evropských zemí zůstala bez dodávek ruské suroviny proudící do Evropy přes Ukrajinu, nebude mít negativní dopady na vzájemné vztahy mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Po dnešním setkání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem to v Bruselu řekl šéf Evropské komise José Barroso.

Oba také informovali, že se v Bruselu koncem března uskuteční velká konference, která se bude věnovat problematice tranzitu plynu do Evropy a možnostem lepší integrace ukrajinského systému do evropských sítí.

Barroso v minulých týdnech Moskvu a Kyjev kvůli dopadům jejich sporu na spotřebitele v EU opakovaně kritizoval. Zdůrazňoval, že to ničí jejich důvěryhodnost jako dodavatelů plynu. Dnes ale řekl, že ví, že Ukrajina nechtěla způsobit, aby se evropské firmy a domácnosti ocitly bez dodávek plynu.

Byli jsme zklamáni, řekl Barroso o nedávné krizi. Dodal ale, že to se týkalo energetického sektoru a že to nebude mít negativní dopady na celkové vzájemné vztahy unie s Ukrajinou.

Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině na Nový rok. O týden později po dalším vyhrocení sporu mezi Kyjevem a Moskvou zcela přestaly proudit i dodávky ruského plynu pro evropské odběratele přes ukrajinské plynovody. Těmi přitom běžně proudí do Evropy 80 procent ruského plynu, tedy přibližně pětina evropské spotřeby.

Zavření kohoutků ovlivnilo na dvě desítky evropských zemí, přičemž Ukrajina s Ruskem vzájemně svalují vinu za krizi jeden na druhého.

V EU se vzhledem k těmto zkušenostem, kvůli nimž třeba Slovensko muselo vyhlásit stav nouze v plynárenství, výrazně zintenzivnila debata o alternativních zdrojích energií a potřebě diverzifikovat zdroje. Právě dnes se v Budapešti scházejí zástupci zemí, které mají zájem na výstavbě již několik let plánovaného plynovodu Nabucco. Přes něj by měl do Evropy proudit plyn z oblasti Kaspického moře a zemí střední Asie, jeho trasa by se přitom vyhnula Rusku i Ukrajině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek