Schwarzenberg pro zapojení Ruska do protiraketového deštníku

21.01.2009
čtk

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg by uvítal, pokud by se Rusko smysluplně zapojilo do projektu amerického protiraketového deštníku. Ministr dnes novinářům v Bruselu také řekl, že si nemyslí, že by USA kvůli finanční krizi od celého projektu nakonec odstoupily. Případné oddálení o rok či dva by mu prý nevadilo.

Spojené státy chtějí v rámci svého budovaného protiraketového systému umístit v České republice radarovou část jejich nové základny. V Polsku by pak měla být desítka antiraket. Tyto plány ale ostře kritizuje Moskva, která v minulosti opakovaně dokonce pohrozila nejrůznějšími protiopatřeními, včetně možného zacílení ruských raket na základnu.

Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro televizi ARD v úterý uvedla, že považuje za nutné, aby Rusko bylo do protiraketového štítu zapojeno. Já to pokládám za potřebné, to budu také zdůrazňovat, uvedla o možném zapojení Ruska do budovaného protiraketového deštníku.

Kdyby se smysluplným způsobem Rusko včlenilo do protiraketové obrany místo toho, aby jí chtělo zabránit, tak bych byl šťastný, řekl ministr na dotaz, co říká slovům německé kancléřky.

Smysluplným zapojením by prý bylo třeba to, pokud by Rusové neusilovali o to, aby byly plány na radar v ČR zrušeny, nýbrž aby se eventuálně propojila ruská a vznikající radarová síť.

V souvislosti se současnou vážnou finanční a hospodářskou krizí se objevily spekulace, že by Spojené státy mohly od nákladného projektu odstoupit či že by se jeho budování mohlo oddálit.

Schwarzenberg si nicméně nemyslí, že by projekt mohl být zrušen. Když to bude o rok, dva oddáleno, tak mi to v zásadě nevadí. To je na Američanech, řekl s tím, že kdo platí, tak ten si také může říct, kdy co bude.

Schwarzenberg dnes v NATO představoval priority českého předsednictví Evropské unii velvyslancům členských zemí Severoatlantické aliance. Ani jeden z nich se prý o problematice protiraketové obrany nezmínil.

O to, v jaké fázi je nyní ratifikace smluv mezi ČR a USA o umístění radaru v Česku, se ale podle něj zajímal generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer. S ním ministr hovořil dopoledne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek