Írán nabídl EU jednání o energetice

21.01.2009
čtk

Náměstek íránského ministra zahraničí Mahdí Safarí ujistil tento týden v Bruselu poslance Evropského parlamentu, že Teherán je připraven zahájit s Evropskou unií rozhovory o těsnějších energetických vztazích. Informuje o tom agentura AP. V souvislosti s krizí kolem dodávek ruského plynu do Evropy se v EU obnovily debaty o výstavbě plynovodu Nabucco, který by přiváděl plyn mimo jiné z Íránu přes Turecko a Balkán.

Jsme připraveni přispět k řešení energetických otázek, jsme připraveni k dialogu, prohlásil Safarí. Zároveň zdůraznil, že Írán má vydatné zdroje energie, a to jak pokud jde o plyn, tak pokud jde o ropu.

Safarí se tak dotkl tématu, které je nyní v EU mimořádně citlivé: diverzifikace energetických zdrojů, jež unie využívá, a především omezení energetické závislosti na Moskvě. Dodávky plynu z Ruska nyní pokrývají třetinu potřeby členských zemí unie. Lekce, kterou EU dostala, když Moskva kvůli sporu s Kyjevem uzavřela na dva lednové týdny kohoutky plynovodu, současně ukázala, že tyto plány je nutné urychlit.

Součástí evropských snah o zvýšení energetické bezpečnosti je i plynovod Nabucco. Tímto plynovodem o délce přes 3500 kilometrů má do EU proudit v budoucnu plyn od Kaspického moře, případně z Blízkého východu, a to zcela mimo ruské území.

Ve stejné době jako Safarí byl v Bruselu turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Při jednáních, jejichž cílem bylo oživit stagnující rozhovory o začlenění Turecka do unie, naznačil, že Ankara se nebude rozpakovat obě záležitosti spojit a svůj souhlas s plánovanou výstavbou plynovodu Nabucco podmínit přijetím Turecka do Evropské unie. Později sice Erdogan své výroky ohledně plynovodu zmírnil, podle komentátorů ale jasně odhalil skutečnost, nakolik je projekt Nabucco zranitelný. Na to poukazuje agentura Reuters.

Vedení unie přitom považuje plynovod Nabucco za klíčovou cestu k dosažení jistého stupně energetické bezpečnosti.

Podle bulharského ministra hospodářství a energetiky Petara Dimitrova, jehož země byla výpadkem ruského plynu dramaticky postižena, musí EU dát projektu Nabucco nejvyšší politickou prioritu. A to zejména pokud jde o zajištění dostatečného množství plynu pro tento projekt – v opačném případě podle Dimitrova hrozí projektu zánik.

EU si musí uvědomit, že Nabucco není pouhý obchodní projekt, ale že jde především o politickou záležitost. Pro unii znamená záruku energetické bezpečnosti a nezávislosti, proto vyžaduje nejvyšší politickou podporu. Společnosti, které se budou na plynovodu podílet, jeho provoz bez politické podpory nemohou zajistit, varuje Dimitrov.

Podle předběžných údajů má Nabucco ročně dopravit k evropským odběratelům 30 miliard krychlových metrů plynu, a to přes Turecko a Balkán. EU se ale zatím v realizaci projektu příliš neangažovala, plány na výstavbu tohoto plynovou léta stagnují, a to i z finančních důvodů.

Dimitrov připouští, že zajistit pokrytí nákladů odhadovaných nyní na osm miliard eur bude v době současné finanční krize velmi obtížné. Mnohem větší obtíž ale podle něho mohou přinést snahy zabezpečit pravidelné a dostatečné zdroje plynu.

Pokud bude pro Nabucco zajištěn dostatečný zdroj plynu, může se s realizací projektu začít hned. Pokud ale plyn nebude, tak i přes obrovské finanční zdroje jsou tyto plány mrtvé, míní.

Projekt předpokládá, že část plynu pro Nabucco by měla dodat naleziště v Íránu, a to navzdory rozvleklým neshodám mezi Západem a Teheránem ohledně íránských jaderných ambicí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek