Evropští politici přivítali příchod Obamy

21.01.2009
čtk

České předsednictví Evropské unie přivítalo inauguraci nového amerického prezidenta Baracka Obamy jako příležitost k šíření a prosazování společných hodnot a zájmů. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso vyslovil přání, aby se transatlantické vztahy mezi USA a EU prohloubily.

Nedávná historie nám jasně ukazuje, že spolupráce mezi Spojenými státy americkými a Evropou je nezbytná pro splnění očekávání a potřeb národů na obou stranách Atlantiku, uvádí prohlášešní českého předsednictví. Podle něj je Evropská unie připravena společně s novou americkou vládou upevňovat transatlantické partnerství a přizpůsobovat ho měnícím se problémům současného světa.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v dopise Obamovi napsal, že jeho zvolením americký lid pevně projevil svou víru v pokrok a budoucnost, stejně jako svou touhu po otevřené, nové, silné a solidární Americe, kterou Obama ztělesňuje. Nového prezidenta ujistil, že Francie je odhodlána spolupracovat s USA při zvládání výzev dnešního světa.

Britský premiér Gordon Brown uvítal novou kapitolu v amerických dějinách a v dějinách světa.
Jeho italský kolega Silvio Berlusconi vyzval Obamu, aby společně čelili nynějším výzvám – finanční krizi a situaci na Blízkém východě a v Afghánistánu.

Zdrženlivý Írán

Za velký den pro celé lidstvo označil Obamův nástup do funkce izraelský prezident Šimon Peres, který vyslovil přesvědčení, že americko-izraelské vztahy budou nadále dobré. Říkají, že Obama bude dobrý prezident pro Izrael, a já říkám, že Izrael bude dobrá země pro něho, protože jeho cíle jsou naše cíle, jeho naděje jsou naše naděje, jeho kořeny jsou naše kořeny, prohlásil.

Mluvčí irácké vlády řekl, že vítá Obamův úmysl, projevený v jeho inauguračním proslovu, stáhnout americké jednotky z Iráku odpovědným způsobem. Řekl také, že chápe, že válka v Iráku je pro USA ekonomické břemeno, ale že jakékoli rozhodnutí týkající se Iráku by mělo být přijato oběma zeměmi společně.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí řekl, že Írán se soudem o Obamovi počká až na jeho konkrétní akce. Raději počkáme, jaké budou politické akce americké vlády vůči Íránu, prohlásil. Obamu současně vyzval, aby se díval na Blízký východ novým pohledem, protože tradiční pohled nepovede k ničemu.

Chávez: revoluce pokračuje

Venezuelský prezident Hugo Chávez prohlásil, že revoluce v jeho zemi bude pokračovat, ať je prezidentem Spojených států kdokoli a ať je zahraniční politika USA jakákoli. Argentinský premiér Sergio Massa řekl, že jeho země doufá, že změna vlády USA otevře nové vztahy mezi nimi a Latinskou Amerikou.

Symbol boje proti apartheidu v Jihoafrické republice a její pozdější prezident Nelson Mandela označil Obamu za nový hlas naděje pro svět a přirovnal jeho nástup k historickému přechodu JAR k demokracii. V dopise Obamovi označil dnešek za skutečně dějinný moment pro USA i pro svět. Napsal také, že sdílí vzrušení a pýchu Afričanů nad tím, že do nejvyšší
funkce USA nastupuje člověk s africkými kořeny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek