EU bude s Izraelem řešit konflikt na Blízkém východě

21.01.2009
čtk

Ministři zahraničí a evropských záležitostí členských států Evropské unie se večer sejdou v Bruselu, aby jednali o řešení krize na Blízkém východě a možnosti humanitární pomoci lidem v Gaze. Pozvání dostala také izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová.

V neděli na setkání v Bruselu naváže další schůzka, kam jsou kromě států Unie pozváni Egypt, Jordánsko, Turecko a zástupci palestinské samosprávy. Pracovní večeře navazuje na jednání v egyptském Šarm aš-Šajchu a v Izraeli, kterých se minulý týden zúčastnil i český premiér Mirek Topolánek.

Izrael i hnutí Hamas vyhlásily o víkendu podmínečné příměří. Izrael zahálil válku proti palestinským radikálům 27. prosince, aby zastavil několikaleté ostřelování jihu Izraele raketami radikálů z hnutí Hamas. Izrael vyslal do pásma Gazy tisíce vojáků. Ve středu ráno izraelští vojáci Gazu opustili.

Armáda upřesnila, že některé jednotky zůstávají rozmístěny na izraelské straně hranice a jsou připraveny zasáhnout proti případným obnoveným útokům palestinských bojovníků.

Konflikt si od zahájení izraelské ofenzivy vyžádal životy více než 1400 Palestinců, včetně 700 civilistů. Hamas přiznal 112 mrtvých bojovníků a 180 mrtvých policistů. Izrael registruje deset zabitých vojáků a tři civilisty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek