Čeští ministři čelili „grilování“ europoslanců

21.01.2009
čtk

Už pět českých ministrů představilo v Evropském parlamentu priority českého předsednictví. Kromě ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga se europoslanci ptali na postoje Česka i ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, šéfa rezortu zemědělství Petra Gandaloviče a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Ve středu před europoslanci promluví ministr vnitra Ivan Langer a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Ministra Martina Římana se europoslanci ve výboru pro mezinárodní obchod ptali na český názor k ambicím Ruska stát se členem Světové obchodní organizace (WTO) a ke spolupráci Evropské unie a USA na poli mezinárodního obchodu.

Je lepší mít Rusko, které dodržuje pravidla, než Rusko, které nevíme, co zítra udělá. V tomto smyslu si myslím, že je pozitivní, aby se Rusko stalo členem WTO, aby bylo předvídatelnější, odpověděl Říman některým europoslancům, kteří pochybovali, zda je Rusko ve světle současné krize s dodávkami plynu důvěryhodným kandidátem na členství ve WTO.

Na ruské dotazy odpovídal ve výboru pro zahraniční záležitosti i šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj je uspořádání vztahů EU a Ruska klíčové. Moskva si však podle něj pokazila v současnosti pověst tím, že Evropě přerušila dodávky plynu.

Říman i Schwarzenberg řešili s europoslanci také vztahy Unie a Spojených států. Šéf české diplomacie oznámil, že pojede počátkem února vyjednávat s administrativou čerstvě inaugurovaného prezidenta USA Baracka Obamy přímo do Washingtonu. Z úst některých poslanců zazněly obavy, že Obama bude příliš protekcionistický, tedy že bude americký vnitřní trh chránit před zahraniční konkurencí.

Já sdílím ty názory, které tady zazněly. Na jedné straně, že (prezidentský) kandidát (Barack) Obama se vyjadřoval pozitivně k možnostem více uzavřít americkou ekonomiku a Ameriku celkově. Stejně tak si myslím (…), že něco jiného jsou slova kandidáta a něco jiného jsou činy
prezidenta, uvedl Říman. Chci věřit tomu, že Američané už pochopili za ty desítky či stovky let, že protekcionismus na všech úrovních, nejenom v obchodě, není tou správnou cestou, dodal ministr.

Ministr Gandalovič europoslancům představil český úmysl přispět k revizi unijní politiky v oblasti zemědělských produktů. Podle něj chce Česko na toto téma uspořádat v březnu v Praze konferenci na vysoké úrovni.

Ministr Pospíšil uvedl, že prioritami českého předsednictví v jeho rezortu je především efektivnější soudní řízení a více právní jistoty pro občany. Jsme přesvědčeni, že v Evropě bez bariér je nezbytné posilovat právní jistotu občanů, tedy zajistit, aby jejich právní záležitosti měly jasná a předvídatelná právní pravidla, uvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek