Turecko chce pokročit ve směřování do EU

19.01.2009
čtk

Vstup do Evropské unie zůstává prioritou tutecké vlády. Ankara doufá, že se v roce 2009 k tomuto cíli výrazněji přiblíží. Za Turecko v Bruselu lobboval jeho premiér Recep Tayyip Erdogan.

„Přistoupení k EU zůstává nejvyšší prioritou Turecka. Věřím, že v roce 2009 nastane v této věci výrazný posun vpřed,“ prohlásil Erdogan na tiskové konferenci.

Turecko v současnosti čelí tlaku Evropské unie na důslednější prosazování reforem, které jsou nezbytné k urychlení rozvleklého přístupového procesu. Podle některých členských států nebere Ankara své závazky spojené s budoucím členstvím země v EU příliš vážně. Evropská unie požaduje, aby Turecko reformovalo svou ústavu, zaručilo výraznější svobodu projevu, zajistilo širší práva pro své národnostní menšiny a omezilo moc armády.

Erdogan nanovo ujistil, že Ankara na prosazení reforem požadovaných Unií tvrdě pracuje, a to včetně zákonů týkajících se odborových práv. „Nežádáme o žádná privilegia, chceme pouze stejné a rovné zacházení,“ zdůraznil Erdogan, když hovořil o některých oblastech přístupových rozhovorů blokovaných politickými důvody.

Nevyhnul se ani skeptickým postojům, které v souvislosti s členstvím země v Unii dává najevo část turecké veřejnosti. Podle Erdogana se jeho vláda snaží tyto názory důsledně zvrátit ve prospěch EU. „A výsledkem těchto našich snah je, že nám lidé začínají věřit, že členství země v EU je velmi významné a začínají nás v této věci podporovat,“ prohlásil Erdogan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek