Rusko a Ukrajina ukončily spor, plyn za 36 hodin

19.01.2009
čtk

Rusko a Ukrajina v Moskvě podepsaly dohody o dodávkách ruského plynu do Evropy. Zřejmě tak končí spor kvůli kterému od 7. ledna přes Ukrajinu neproudí k evropským odběratelům žádný ruský plyn.

Počítám s tím, že v nejbližší době budou obnoveny dodávky evropským odběratelům, řekl ruský premiér Vladimir Putin poté, co šéfové firem Gazprom a Naftogaz podepsali kontrakty. Věří, že jde o tečku za sporem. Podle ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové mají desetileté kontrakty vyloučit opakování podobných krizí v budoucnu.

České předsednictví EU vnímá podpis smlouvy mezi společnostmi Gazprom a Naftogaz jako potvrzení sobotní dohody mezi premiéry Ruska a Ukrajiny.

„Podpis dohody je prvním praktickým krokem obou stran, který by mohl vést k obnovení dodávek do EU. Optimismus je však nutné dávkovat s rozvahou, komentoval vývoj český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Pro EU bude rozhodující až ten moment, kdy obnovené dodávky zaregistruje na svých hranicích, dodal.

Gazprom dostal od Putina pokyn začít přepravou plynu v plném objemu přes trasy zvolené Ukrajinci a splnit tak objednávku evropských zákazníků. Tymošenková přislíbila, že tranzit plynu nebudou Ukrajinci nijak zdržovat. Podle dřívějšího vyjádření Naftogazu se plyn může objevit v Evropě po 36 hodinách.

Podle předpokladů společnosti RWE Transgas se plyn k českým hranicím z Ruska dostane za 50 hodin po otevření kohoutků.

Během jedné až dvou hodin poté, co plyn dorazí na ukrajinsko-slovenské hranice, bude znovu upravena trasa tak, aby mohla přijímat dodávky z východu, řekl tiskový mluvčí Martin Chalupský. Trasu přes Slovensko by měl plyn urazit za deset hodin. Transgas poté zastaví dodávky plynu z Česka na Slovensko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek