Proč Ganley Čechům nevoní?


David Klimeš, E 15, 13. ledna 2009

Do červnových voleb do Evropského parlamentu už zbývá jen pár měsíců a stále není jasné, kdo napsal na adresu czech@libertas.eu. Na tu se totiž mají irskému milionáři a vůdci irské rebelie proti Lisabonské smlouvě hlásit tuzemští euroskeptici.

Že to není nabídka k zahození, ilustruje i nedávný průzkum STEM, podle kterého by tuzemská filiálka Libertasu zajímala až 22 procent občanů. Přesto žádná z nových stran, které se včera prezentovaly, o podporu antibruselské hvězdy nestojí. Proč?

Born místo Ganleyho

U první strany Liberálové.cz je odtažitost od Ganleyho pochopitelná. Jde o přejmenovanou pidistranu LiRA, která je naopak horlivě proevropská a svůj ideál vyjadřuje zkratkou US€, tedy Spojené státy evropské. I když mají některé zajímavé podporovatele (například „otce privatizace Tomáše Ježka), u euroskepticky naladěných Čechů to v červnu nejspíše projedou na celé čáře.

Mnohem zajímavější je strana se znakem vzpínajícího se berana. Může projekt Petra Macha s názvem Strana svobodných občanů uspět? Podle zmiňovaného průzkumu STEM by se mohlo zdát, že jednoznačně ano. Ale bližší pohled je trochu složitější.

Petr Mach se vzdal přímé podpory Libertasu. A v tom je pro novou stranu ta největší potíž. Podpora malíře Borna, houslisty Hudečka či obou synů prezidenta republiky se sice počítá, ale jsou to tváře hodnotné spíš až pro tuzemské parlamentní volby 2010. V nadcházejících eurovolbách může Machovu stranu z politického suterénu vytáhnout jen podpora Declana Ganleyho, evropského „hrdiny od Lisabonu.

Dobrý plán

Mach pochybuje o Ganleyho plánu postavit ve všech zemích sedmadvacítky národní kandidátky Libertasu. Je jasné, že všude Ir uspět nemůže. Nicméně jeho plán na první panevropskou stranu s reálným vlivem v Evropském parlamentu není vůbec špatný. Těžko říct, proč o něj Mach nestojí.

Nyní je ale už příkop mezi oběma „protilisabonskými uskupeními asi příliš velký. Ganley tvrdí, že Mach je na rozdíl od něj euroskeptik. Navíc stále věří, že postaví svou českou kandidátku Libertasu. Přestože si Mach neklade vysoké cíle, chtěl by jednoho europoslance, pravděpodobně mu ani to nevyjde. V souboji o euroskeptické hlasy se s Ganleym v červnu vzájemně vyzmizíkují.

Nezájem o Ganleyho mezi českými euroskeptiky je nepochopitelný. Jen s ním za zády totiž mohou zvítězit. Navíc pro pragmaticky uvažující euroskeptiky není jediný důvod, proč nevyužít odlesku slávy jeho hnutí. I když to nyní Mach i Ganley tvrdí, ideologické rozdíly nemohou být překážkou.

Široký záběr

Ganleyho pozice je totiž velmi pružná. Znepřáteleného Macha sice odsuzuje jako euroskeptika, ale o víkendu se vyznal v Polsku z obdivu k tamnímu euroskeptickému prezidentovi Lechu Kaczyńskému, a kandidáty pro červnové volby lovil dokonce mezi krajní pravicí.¨

Ve Francii mu zase přichází vhod tamní tradicionalista, zavilý odpůrce EU a propagátor znovuobnovení franku europoslanec Philippe de Villiers. Z toho plyne, že Ganley je ochoten přenechat kandidátku komukoliv, kdo se ozve a bude proti Lisabonské smlouvě. Není jasné, proč to Petr Mach odmítl. Pravděpodobně by od Ganleyho dostal naprostou samostatnost. Irovi evidentně jde jen o to, proměnit volby do europarlamentu v unijní referendum o Lisabonské smlouvě.

Proto, euroskeptici, pište stále na czech@libertas.eu. Zatím o europoslanecké křeslo za Ganleyho hnutí nikdo nestojí.

Autor: David Klimeš

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality