Komise uznává, že internetová registrace cest do USA není vízum

13.01.2009
čtk

Evropská komise nepovažuje internetovou registraci (ESTA), kterou musí Evropané ze zemí zařazených do amerického bezvízového programu před cestami do USA vyplnit, za obdobu víza. Řekl to mluvčí komise Michele Cercone.

Registrace je od pondělí povinná pro všech 35 zemí s bezvízovým režimem se Spojenými státy. Pro Čechy, Slováky a příslušníky další pěti států platí systém už od půlky listopadu, kdy tyto země byly po zdlouhavých jednáních do programu zařazeny.

Obdobný formulář, který vyplňovali lidé z těchto zemí až v letadle, nyní musí být vyplněn předem. USA, které si od nového systému slibují větší bezpečnost, ročně navštěvuje zhruba 60 milionů cizinců, z toho asi 50 milionů pochází z bezvízových zemí.

Evropská komise pak měla vypracovat analýzu, zda ESTA není jen jinou obdobou víza, jak při loňských vášnivých debatách v EU někteří kritici amerického postup namítali. Podle mluvčího EK dospěla k závěru, že tomu tak není. Přesto ale v Bruselu zůstávají určité obavy, zda budou poskytnutá data dobře chráněna. O těchto obavách také komise své americké partnery informovala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek