Životní prostředí v EU ohrožují slimáci, emise a úbytek vody

09.01.2009
čtk

Evropské životní prostředí ohrožuje invaze zabijáckých slimáků a jiných nepůvodních druhů, které likvidující biologickou rozmanitost. Vyplývá to z letošní výroční zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), kterou v Praze představil ministr životního prostředí Martin Bursík a výkonná ředitelka agentury Jacqueline McGladeová.

Dalšími hrozbami jsou podle studie s názvem Signály škodlivé částice v ovzduší, nadměrný rybolov nebo nedostatek vody. Studii vydává EEA každoročně, aby upozornila na některé problémy životního prostředí, které jsou podle agentury závažné pro daný rok.

Spolu s aktuálními daty k tomu používá příběhy obyčejných lidí, které mají oslovit veřejnost. Mezi osmi letošními je i obyvatel tureckého Istanbulu, kterému několikrát do měsíce neteče voda, nebo mladá Belgičanka trpící dýchacími problémy v zamořeném Bruselu.

Zajímavou, atraktivní formou vypráví příběhy pravdivé co do obsahu, tu a tam smyšlené co do postav, které v těch příbězích vystupují, popsal netradičnost této studie Bursík. Chceme mobilizovat a motivovat lidi. Chceme zpětnou vazbu, abychom měli rozmanitou reakci, vysvětlila výběr zvolené formy McGladeová.

EEA je jednou z agentur Evropské unie se sídlem v dánské Kodani. Jejím úkolem je přinášet nezávislé informace o životním prostředí. Má 32 členů, vedle 27 států EU a také Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko a Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek