Topolánek na Ukrajině jedná o monitorovací misi

09.01.2009
čtk

Dodávky zemního plynu z Ruska přes Ukrajinu zatím nebyly obnoveny. Rusko i Ukrajina ale přistoupily na podmínky dohody o rozmístění evropské monitorovací mise, která je jednou ze základních podmínek, aby dodávky plynu dále na západ byly obnoveny. Český premiér Mirek Topolánek bude odpoledne na Ukrajině jednat s ukrajinskými představiteli o konkrétních detailech fungování monitorovací komise EU.

Podle generálního ředitele ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexeje Millera bude dohoda o vytvoření komise podepsána ještě dnes a dodávky plynu by měly být obnoveny po podepsání dohody.

Odblokování dodávek plynu z Ruska na Ukrajinu a dále do Evropy je podle něho možné poté, co budou rozmístěny monitorovací mise. Nelze proto příliš očekávat, že by vše bylo vyřešeno ještě dnes, dodal Topolánek.

O rozmístění monitorovací mise ve čtvrtek Topolánek telefonicky hovořil s ruským premiérem Vladimírem Putinem a shodli se na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí na všech relevantních místech dodavatelského toku ruského plynu. Mise by měla zahrnovat představitele ruské plynárenské skupiny Gazprom, ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz, Evropské komise a energetických společností z EU. Rozmístění komisí má umožnit obnovení dodávek ruského plynu do zemí EU. Na Ukrajinu již dnes odletěl i zástupce společnosti RWE Transgas.

Ukrajinská státní společnost Naftogaz dnes uvedla, že členové monitorovací komise by měli dorazit na Ukrajinu dnes v 16:00 SEČ.

Zásobování všech zákazníků RWE Transgas zemním plynem na celém území České republiky je i nadále stoprocentní. Situace v zásobování zákazníků zemním plynem je stabilizovaná i přes velmi nízkou teplotu během noci na dnešek. Ani za této situace neuvažujeme o vyhlášení regulačních stupňů, které by omezily dodávky pro zákazníky, dodal mluvčí firmy Martin Chalupský.

Slovensko v úterý vyhlásilo nouzový stav a některé velké podniky, včetně rafinerie Slovnaft, železáren U. S. Steel či automobilek Kia Motors a PSA Peugeot Citroën kvůli snížení čerpání plynu omezily výrobu. Slovenská plynárenská společnost SPP očekává, že situace se nezmění ani v sobotu. I nadále by tak měla zůstat v platnosti dosavadní omezení.

O možnostech, které by pomohly obnovit dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do zemí Evropské unie, dnes po půlnoci jednal předseda Rady EU a český premiér Mirek Topolánek s polským prezidentem Lechem Kaczyńským, sdělil ráno ČTK mluvčí premiéra pro předsednictví Jiří Potužník.

Současná krize s dodávkami plynu do Evropy a priority českého předsednictví v EU byly také tématem dnešního jednání norského premiéra Jense Stoltenberga v Praze. Premiér Mirek Topolánek při něm pozval do evropské monitorovací mise zástupce Norska, zároveň vyjádřil naději, že spor o dodávkách plynu bude brzy vyřešen. Řekl to dnes na tiskové konferenci s předsedou norské vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek