Praha a Vídeň: spolupráce na oslavách pádu železné opony

09.01.2009
čtk

Česko a Rakousko připraví několik společných akcí k oslavám dvacátého výročí pádu železné opony. Dohodli se na tom ministři zahraničí obou zemí Karel Schwarzenberg a Michael Spindelegger.

První cesta nového ministra zahraničí Michaela Spindeleggera vedla do Prahy. Je to samozřejmě také znamení zvláštního uznání českého předsednictví, které chceme plně podporovat, uvedl Spindelegger. Rakousko ocenilo postup Česka při řešení krize s plynem.

Karel Schwarzenberg poznamenal, že vztahy s Rakouskem jsou lepší než dříve. S povděkem jsem zaznamenal tuto rakouskou iniciativu (cestu do ČR), poněvadž je to zlom v dlouholeté rakouské tradici, kde nově jmenovaný ministr zahraničí vždy navštívil jinou sousední zemi, uvedl český ministr zahraničí.

Kromě témat, na kterých se obě země shodují, dnes ministři mluvili také o věcech, na něž panuje rozdílný pohled. Zmínili se o jaderné elektrárně Temelín i o Benešových dekretech. Jsem si jistý, že další dialog přinese řešení i v těchto otázkách, podotkl šéf rakouské diplomacie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek