Gazprom souhlasí s monitorovací misí, Ukrajina také

09.01.2009
čtk

Ruský plynárenský monopol Gazprom pustí pozorovatele z monitorovací mise na své kompresorové stanice v Rusku u ukrajinských hranic, aby mohli kontrolovat přepravu ruského plynu na Ukrajinu. Oznámil to dnes šéf Gazpromu Alexej Miller. S účastí ruských expertů v monitorovací misi, což bylo dosud podle Moskvy předmětem sporu, souhlasila podle agentury ITAR-TASS také Ukrajina.

Gazprom v případě zřízení mnohostranné komise pro monitorování přepravy plynu přes Ukrajinu samozřejmě umožní práci pozorovatelů na stanicích v Rusku u ukrajinských hranic, řekl dnes novinářům Miller.

Ukrajina je připravena připustit přítomnost představitelů Ruska při kontrole přepravy plynu, sdělil ITAR-TASS zmocněnec ukrajinského prezidenta pro mezinárodní otázky energetické bezpečnosti Bohdan Sokolovskij.

Prezident Viktor Juščenko se v rozhovoru s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem ve středu jasně vyjádřil, že jsme připraveni ke společnému monitorování tranzitu, řekl Sokolovskij a dodal, že nemůže být řeči, že by Kyjev zakazoval ruským expertům podílet se na kontrole. Podle něj monitoring jen dokáže, že Ukrajina neodebírá ruský plyn a nebrání tranzitu, jakož i experti pochopí, že tranzit plynu nelze uskutečňovat bez dodávek technologického plynu.

Miller ještě ve čtvrtek označil rozhovory v Bruselu za neúspěšné, protože Ukrajina odmítla podepsat ruský návrh dohody o kontrole přepravy plynu s účastí ruských expertů. Je to náš plyn a my musíme vědět, jak je přepravován přes Ukrajinu k evropským spotřebitelům, prohlásil Millerův zástupce Alexandr Medveděv.

Jakmile by však bylo dohody o kontrole dosaženo, Gazprom by podle Medveděva mohl obnovit dodávky do Evropy během 12 až 24 hodin. Na kontrole přepravy plynu přes Ukrajinu trval i ruský premiér Vladimir Putin, který se mezitím domluvil na monitorovací misi s českým premiérem Mirkem Topolánkem, jelikož Česko v současnosti Evropské unii předsedá.

Mise by měla zahrnovat představitele ruské plynárenské skupiny Gazprom, ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz, Evropské komise a energetických společností z EU. Sedmnáctičlenná mise by podle ITAR-TASS měla do Kyjeva dorazit okolo poledne.

Evropská unie se snaží přimět obě strany k obnovení dodávek do Evropy. Přes Ukrajinu obvykle putuje 80 procent ruského plynu, který kryje asi 20 procent evropské spotřeby.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv již dříve svému ukrajinskému protějšku Viktoru Juščenkovi sdělil, že dodávky budou obnoveny až po uzavření nového kontraktu a pod dohledem mezinárodních pozorovatelů, cena plynu by přitom měla být tržní, bez dalších slev a výhod. Rusko je však podle premiéra Putina nyní ochotno platit i tržní cenu za tranzit plynu přes Ukrajinu, pokud Ukrajina bude nakupovat ruský plyn za tržní cenu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek