Economist o cestě z finanční krize

09.01.2009
Euroskop

Kromě aktuálně žhavými politickými otázkami jako přerušení dodávek ruského plynu a boji v Gaze se the Economist z 8. ledna zabývá i následky finanční krize, tentokrát v zemi, ve které the Economist vychází, v Británii.

V úvodu cituje výrok Winstona Churchila, který řekl, že „by rád viděl finančnictví méně pyšné a průmysl více spokojený. Následkem současné finanční krize se přinejmenším první část jeho přání naplňuje. Následkem toho, že finanční sektor v Británii uvízl v obtížích, z mnoha stran se ozývá volání po vybalancování hospodářství směrem k průmyslové výrobě.

Od 70. let upadl britský průmysl ze třetiny britského hospodářství na desetinu a uvolnil prostor službám. Situace se ale od 90. let začala měnit a od roku 1990 vzrostla britská průmyslová výroba o čtvrtinu. Podle Konfederace britského průmyslu, nevzala pracovní místa Britům Čína, ale růst produktivity.

The Economist tak uzavírá, že není možné udělat jednoduchou dělící linii mezi službami a průmyslem, protože spolu navzájem souvisí. Rozdíly považuje proto spíše za otázku vládních statistik. Proto neexistuje správná rovnováha mezi průmyslem a službami.

Rovnováha, kterou je potřeba podle the Economist udržovat je mezi špatně kvalifikovanými a vysoce kvalifikovanými pracovními pozicemi. Zatímco první hrozí zchudnutím a dřinou, druhá cesta nabízí prospívající hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek