Dohoda o plynu asi v pátek nebude, Topolánek letí do Moskvy

09.01.2009
čtk

Evropští spotřebitelé mohou očekávat dodávky plynu z Ruska za tři dny poté, co z Ruska začne proudit na Ukrajinu. Řekl to mluvčí komisaře EU pro energetiku Ferran Tarradellas. Dohoda o fungování mise pozorovatelů ale zřejmě dnes uzavřena nebude.

Po případném obnovení dodávek dorazí plyn během 30 hodin z Ruska na Ukrajinu. Dalších maximálně 36 hodin může trvat, než ho Ukrajina dodá do evropských zemí. Tarradellas se odvolává na techniky Gazpromu a Naftogazu. Rusko ale tvrdí, že jakmile bude tok plynu v plynovodu obnoven dorazí surovina do Evropy za den.

Na Ukrajinu mezitím dorazili první experti z celkem 22tičlenné monitorovací mise. Její vyslání je výsledkem čtvrteční dohody mezi EU a Moskvou. Pozorovatelé zůstanou na místě tak dlouho, jak bude nutné, řekl Tarradellas. Předseda Rady EU a český premiér Mirek Topolánek pozval do evropské monitorovací mise i zástupce Norska, které zajišťuje zhruba čtvrtinu spotřeby EU plynem.

Topolánek v Kyjevě, poletí do Moskvy

Dohoda o fungování mise pozorovatelů, která je podmínkou pro obnovení dodávek plynu z Ruska, ale není dnes příliš reálná. V Kyjevě to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Premiér Topolánek, který je nyní na Ukrajině, zřejmě ještě v pátek poletí pokračovat v jednáních do Moskvy. Sobotní schůzku s ruským premiérem Vladimirem Putinem potvrdilo české velvyslanectví v Moskvě i ruská strana.

Topolánek nyní v Kyjevě bude jednat s ukrajinskými představiteli o konkrétních detailech fungování monitorovací komise EU, která je podmínkou pro obnovení dodávek ruského plynu. Podle Římana by dílčím úspěchem bylo, kdyby Ukrajina souhlasila s rozšířením komise o ruské členy.

Přes Ukrajinu obvykle putuje 80 procent ruského plynu, který kryje asi 20 procent evropské spotřeby. Od středy ale v důsledku rusko-ukrajinského sporu veškeré dodávky přes Ukrajinu ustaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek