Ganley nechce české euroskeptiky


Kateřina Šafaříková, Lidové noviny, 12. prosince 2008

Irský obchodník a lídr kampaně NE v irském referendu o Lisabonské smlouvě Declan Ganley udělal včera jednu očekávanou a jednu překvapivou věc. Oznámil, že se svým hnutím Libertas jde do evropských voleb a že nemá zájem o české euroskeptiky. Kandidátka Libertas v Česku má vzniknout nezávisle na straně, kterou zakládají stoupenci Václava Klause, a má být proevropská.

„Evropa se nachází na rozcestí. Buď se vydá nedemokratickou cestou, anebo odmítne Lisabon a zvolí demokracii, sdělil včera Declan Ganley z hlavního sálu své nově otevřené kanceláře v Bruselu důvod, proč svoje původně jen politické hnutí zaregistroval jako politickou stranu a rozhodl se ucházet o hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2009.
Libertas.eu chce postavit kandidátky ve všech státech unie.

Hlasování do europarlamentu tak chce změnit na celoevropský plebiscit o Lisabonské smlouvě. „Červnové volby budou příležitostí k referendu o Lisabonu, kterého se Brusel chtěl vyvarovat, řekl Ganley.

Pobočka Libertasu by se měla v průběhu ledna objevit také v Česku. Declan Ganley však vyloučil, že by ji měli tvořit členové existujících politických stran jen zaštítění pro potřeby eurovoleb společnou značkou. „Všiml jsem si, že v Česku byla posedlost spekulacemi, s kým se Libertas spojí. Tohle ale není cesta, kterou chceme jít. Postavíme vlastní kandidáty, tvrdí Ganley.

Kdo by se mohl stát českým kandidátem Libertasu, ale odmítl přiblížit. „Mluvíme u vás s více lidmi, seznam kandidátů ještě není konečný, řekl pouze Ganley. Potvrdil, že mezi nimi byli i lidé z CEPu (Centrum pro ekonomiku a politiku), institutu blízkého Klausovi, nicméně že o jejich jména příliš nestojí – kvůli jejich euroskepsi.

„Nejsem euroskeptik, jsem proevropský. Libertas je proevropské hnutí. Uděláme všechno pro to, abychom se vyhnuli partnerům, kteří by tento vzkaz rozmělnili, řekl Ganley. Na výzvu, co to tedy znamená v Česku, řekl: „Hledáme umírněné kandidáty blízké politickému středu, kteří nesouhlasí s Lisabonem, ale jsou pro Evropskou unii. Ano, mluvil jsem s Petrem Machem (ředitelem CEPu – pozn. red.), stejně jako s dalšími… Musíme ale opravdu zajistit, že se nevytratí vzkaz, že Libertas.eu není euroskeptický projekt.

Nová strana bude usilovat o vítězství v evropských volbách, které Ganley definoval jako zisk „51 %- s ničím jiným nebudu spokojený. Pokud se Libertas dostane do eurosněmu za víc než jeden členský stát, její poslanci hodlají rozjet kampaň za sepsání nové smlouvy. Ta má být „krátká, stručná, srozumitelná pro obyčejné lidi. O jejím obsahu a postoji k mimounijním tématům má Libertas diskutovat na svém prvním kongresu na jaře 2009 v Bruselu. Do té doby také Ganley oznámí, zda bude ve volbách kandidovat. „Chtěl bych, ale nezáleží to jen na mně, ale také na mé rodině.

Na evropský standard bude mít Libertas.eu poměrně neotřelý způsob financování. Ganley se nechal inspirovat kampaní nastupujícího amerického prezidenta Baracka Obamy a bude veřejně žádat členy a příznivce o podporu. „Můžete přispět třeba jenom jedním eurem nebo jedním zlotým. Budeme rádi za cokoli, peníze zoufale potřebujeme, přiznal Declan Ganley.
Příspěvky budou lidé moci posílat prostřednictvím webové stránky Libertasu. Do výše 12 000 eur strana nebude nucená přiznat identitu dárce a ten se vyhne placení daně.

Autor: Kateřina Šafaříková, Brusel

Sdílet tento příspěvek