Rumunsko po volbách, premiérem bude Stolojan

10.12.2008
čtk

Nominaci na rumunského premiéra získal po volbách ekonom Theodor Stolojan. Na sestavení nového kabinetu a žádost o důvěru parlamentu dostal od prezidenta Traiana Basescu deset dní. S odvoláním na prezidentovo prohlášení o tom informovala agentura Reuters.

V listopadových volbách s 33,6 procenty hlasů těsně zvítězila levicová Sociálnědemokratická strana. S odstupem několika desetin procenta skončila centristická Demokratická liberální strana, která podporuje prezidenta Baseska.

Dosud vládnoucí Národní liberální strana premiéra Calina Popeska Tariceanua skončila s 18 procenty na třetí příčce. Čtvrtou stranou zastoupenou v parlamentu je se 6,2 procenty Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku, který má podporu téměř dvoumilionové maďarské menšiny.

Stolojan není v premiérském křesle nováčkem. V roce 1991 nahradil v čele vlády Petre Romana, kterého svrhly antireformní pouliční bouře v čele s horníky.

Nová vláda musí podle expertů zemi urychleně připravit na důsledky očekávaného poklesu výkonnosti ekonomiky a nestability na mezinárodních finančních trzích. Jedním z hlavních problémů Rumunska jsou známky přehřátí ekonomiky, která už několik let výrazně roste.

Za růstem však stojí zejména silná domácí spotřeba, podporovaná prudkým nárůstem objemu úvěrů, a s tím spojená vysoká inflace. Dalším problémem, s nímž se bude muset nová vláda potýkat, je korupce a prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších míst politiky. Na tento problém opakovaně upozorňuje Evropská unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek