Francie lituje roztržky s Čínou

10.12.2008
čtk

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner mírnil kritiku Číny na adresu prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se o víkendu sešel s dalajlamou v rámci oslav 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír Lechovi Walesovi.

Nechtěli jsme urazit ani Čínu, ani čínský lid, ani čínské vedení, prohlásil Kouchner ve francouzském parlamentu. Doufám, že se to urovná. Musí se to urovnat, dodal Kouchner ohledně dalšího vývoje francouzsko-čínských vztahů.

Francouzský ministr zahraničí ale Sarkozyho rozhodnutí hájil. Podle Kouchnera má hlava státu svobodu setkat se s kýmkoli, pokud to uzná za vhodné.

Kouchner prohlásil, že dalajlama, kterého Čína označuje za nebezpečného rozvratníka, protože požaduje větší pravomoci pro Tibet, nikdy nepožadoval úplnou nezávislost této sporné oblasti. Čína obsadila Tibet v roce 1950.

Čína již předem na chystanou schůzku reagovala náhlým odstoupením od plánovaného summitu s vedoucími představiteli EU. Vyvarovala se ale jakéhokoli prohlášení týkajícího se obchodních sankcí nebo bojkotů.

Náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej v neděli prohlásil, že je na Francii, aby plně pochopila škody, které Sarkozyho krok napáchal na vzájemných vztazích. A pondělní vydání hlavního komunistického listu Žen-min ž‘-pao (Lidový deník) varovalo, že Čína na Sarkozyho krok jen tak snadno nezapomene.

Sarkozy se měl sejít s dalajlamou již v srpnu během olympijských her v Pekingu. Francouzský prezident ho tehdy kvůli obavám z reakce Číny nepřijal a nechal se zastoupit Kouchnerem. Rodinu Sarkozyů však zastupovala jeho manželka Carla Bruni, v jejíž přítomnosti dalajlama inauguroval nový buddhistický chrám ve městě Roqueronde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek