Češi chtějí v EU prosadit zpoplatnění dopadů nákladní dopravy

10.12.2008
čtk

Česká republika hodlá během předsednictví podpořit zpoplatnění dopadů silniční nákladní dopravy. Podle náměstkyně ministra dopravy Daniely Kovalčíkové patří navrhované změny unijních norem mezi priority českého předsednictví.

Za českého předsednictví bychom se pokusili dosáhnout konsenzu, v rámci různých názorů, které panují u jednotlivých členských států, řekla Kovalčíková v Bruselu. K nepříznivým vlivům dopravy patří poškození zdraví, životního prostředí či přetížení silnic.

Podle údajů z roku 2006 autodoprava představuje 73 procent pozemní přepravy v Unii, na železnici připadá 17 procent. Dopady silniční dopravy na životní prostředí se odhadují na sto miliard eur. Česká republika patří v EU mezi tranzitní země, existují ale i státy, které nejsou tolik zasaženy.

Evropská komise v červenci navrhla, aby si členské státy mohly k poplatkům za využívání silnic připočítat takzvané vnější náklady, například škody na ekosystémech, náklady za lékařskou péči spjatou se znečištěním vzduchu z automobilů nebo dopady hluku.

Opatření by mohla vést ke zvýšení mýtného, které by postihlo pouze nákladní vozy nad 3,5 tuny. Komise hrubě odhadla, že autodopravci by mohli v průměru navíc zaplatit čtyři až pět eurocentů na kilometr u skupiny vozů EURO IV, poplatky by se ale mohly výrazně lišit v jednotlivých oblastech.

Z některých států zaznívají poznámky upozorňující na současné problémy řada průmyslových sektorů, které se potýkají s dopady finanční a hospodářské krize. Problémy nejsou podle našeho soudu neřešitelné, poznamenala Daniela Kovalčíková.

Na českém předsednictví bude dořešit otázku rozsahu opatření – tedy to, zda se bude vztahovat na celou silniční síť, nebo jen na určité vybrané cesty. Další nedořešenou věcí je, co všechno vlastně má být zpoplatněno. Rozpory jsou i v tom, kam by získané peníze měly jít. Komise podporuje transfer těchto peněz na vědu a výzkum a zezeleňování dopravy. Členské země by je rády využívaly obecně na dopravu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek