Bulharsko kvůli korupci přišlo o 220 milionů eur

25.11.2008
čtk

Evropská komise rozhodla, že Bulharsko přijde o zhruba 220 milionů eur (5,6 miliardy korun) z fondů EU. Důvodem jsou nedostatky při boji s korupcí, za které země opakovaně sklidila kritiku Evropské unie.

Uznáváme, že byly učiněny kroky týkající se správy a kontroly systémů. Avšak většina těchto opaření jsou jen slibem budoucích akcí, které ještě nepřinesly konkrétní výsledky, řekla na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí komise Krisztina Nagyová.

Bulharsko i Rumunsko, které se staly členy Unie v lednu 2007 měly po svém vstupu pokročit s justičními reformami, boji proti korupci a organizovanému zločinu. EU každoročně hodnotí, zda obě balkánské země učinily v těchto oblastech dostatečný pokrok.

V červenci komise oznámila, že Bulharsku pozastavila kvůli nedostatečnému boji s korupcí a špatné správě prostředky z fondů EU stamiliony eur. Zmrazení se týkalo peněz z předvstupních fondů PHARE a SAPARD a z fondů určených na výstavbu silnic.

Bulharsku stále hrozí ztráta dalších stamilionů eur. Podle agentury AFP jde o 580 milionů eur (14,7 miliardy korun).

Pozastavení se naopak netýká strukturálních fondů určených pro roky 2007 až 2013. Z nich může Bulharsko stále získat přibližně až asi 11 miliard eur (279 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek