Hospodářství EU i Eurozóny příští rok neporoste

03.11.2008
čtk

Růst evropského hospodářství se kvůli finanční krizi v příštím roce téměř zastaví. Podle prognózy Evropské komise vzroste HDP Evropské unie o 0,2 procenta, Eurozóny dokonce jen o 0,1 procenta.

Lépe než straré členské země jsou na tom Česko, Polsko a Slovensko, které si tempo růstu udrží i pod tlakem finanční krize. Letošní tempo růstu české ekonomiky podle prognózy zpomalí na 4,4 procenta. V roce 2009 pak Komise odhaduje růst České republiky o 3,6 procenta. Zároveň očekává také výrazný pokles inflace. Prognóza EK je v souladu s odhady českého ministerstva financí.

Mírný růst v roce 2010

Růst hospodářství EU letos zpomalí na 1,4 procenta HDP, což je ve srovnání s rokem 2007 zhruba poloviční tempo růstu. Ještě větší propad zažije Eurozóna, kde růst HDP zpomalí z loňských 2,7 procenta na 1,2 procenta. Ekonomika by měla začít velmi mírně oživovat až v roce 2010, kdy by měla růst v případě EU o 1,1 procenta a v případě eurozóny o 0,9 procenta.

Jediným pozitivem je vývoj růstu spotřebitelských cen. Inflace podle EK již dosáhla vrcholu a v roce 2009 by její tempo v EU mělo zpomalit na 2,5 procenta a v roce 2010 na 2,25 procenta.

Ekonomický výhled se nyní významně zhoršil s tím jak Evropskou unii zasáhla finanční krize, která se ještě na podzim prohloubila a vybírá si své oběti v obchodu a ve spotřebitelské důvěře, uvedl v prognóze eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.

Horší časy čekají i největší evropské ekonomiky. Velká Británie by se mělapříští rok dokonce propadnout do recese a její HDP by mělo klesnou o jedno procento. Francouzské a německé hospodářství se sice v roce 2009 nepropadne, ale úplně se zastaví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek