V Římě začíná mezinárodní filmový festival

21.10.2008
čtk

V Římě začne ve středu mezinárodní filmový festival. Během deseti dnů se představí na 150 snímků především evropské provenience. Do soutěžní části přehlídky vybrala porota dvacítku filmů, mezi nimiž je letos jediný americký snímek. Česko bude v nesoutěžní sekci L’Altro Cinema zastupovat Jana Ševčíková s dokumentem Gyumri o osudech lidí z tohoto arménského města, které v roce 1988 postihlo ničivé zemětřesení.

Římský festival nemá dlouhou historii, ale o to větší ambice. Když ho před třemi lety inicioval velký milovník kinematografie, tehdejší levicový starosta Říma Walter Veltroni, vytkl si za cíl, že přehlídka bude konkurovat už zavedeným a proslulým mezinárodním filmovým přehlídkám jako například Benátkám, a to především kvalitním výběrem filmů. Současný římský starosta Gianni Alemanno reprezentující pravici ujistil, že festival bude v této cestě pokračovat.

Letošní ročník nicméně podle agentury AFP naznačuje odklon od honosnosti prvních dvou přehlídek, zejména pokud jde o účast hollywoodských hvězd. Do Říma tentokrát přijedou vlastně jen dva herečtí zástupci Hollywoodu, Edward Norton a Colin Farrell, kteří představí soutěžní film Pride and Glory režiséra Gavina O’Connora.

Přehlídku odstartuje ve středu další velikán světového filmu, hollywoodský veterán Al Pacino. Převezme při tom ocenění určené slavné herecké škole Actor’s Studio v New Yorku, z něhož vzešla řada hvězd stříbrného plátna – včetně Al Pacina.

Soutěžní části festivalu, která vyvrcholí udělením zlaté sošky Marka Aurelia, dominuje sedmička filmů domácí provenience, pěti filmy se představí Francie, dvě želízka v ohni má Německo.

Ve čtvrtek se představí snímek Huit/Eight zaměřený proti chudobě ve světě. Na jeho tvorbě se podílelo několik velkých jmen světové kinematografie, například režiséři Gus Van Sant a Wim Wenders, kteří se zúčastní projekce společně se španělským hercem Gaelem Garcíou Bernalem.

Římský filmový festival je zaměřen především na diváky, kteří se tak mohou společně s novináři seznámit s domácími i zahraničními filmy ještě před premiérovým uvedením do kin. Loni bylo prodáno 110.000 vstupenek a 62.000 lístků si koupila veřejnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek