EU se radí o změnách klimatu

21.10.2008
čtk

Tématem aktuálních rozhovorů v Lucemburku jsou klimatické změny a možné přístupy EU k jejich řešení. Ovšem představitelé EU stále ještě nedosáhli jednotného konsensu.

V posledních dnech se většina členských států Unie znovu potvrdila svůj závazek snížit podíl emisí skleníkových plynů o 20% do roku 2020. Na druhé straně se Itálie podpořena několika novými členskými zeměmi EU snaží o snížení těchto čísel.

Problémy způsobuje současná finanční krize, neboť některé státy se bojí, že boj s klimnatickými změnami bude stát jejich průmysl moc peněz. Francouzský ministr životního prostředí Jean Louis Borloo řekl: Každý se snaží dosáhnout shody s tím, že do jednání zahrnuje primárně svou pozici a upozorňuje na rizika pro svou zemi … Ale nesmíme tento krok dále odkládat.

Dohoda by měla být finálně předtsavena na prosincovém sjezdu OSN. Italský ministr životního prostředí vbaroval před možným vetem své země: Mnoho zemí vyjádřilo své pochybnosti o této hromadě návrhů. Pokud můžeme dosáhnout dohody zahrnující všechny tyto pochybnosti, pak v prosinci může být plán schválen, pokud nikoliv, jednoduše se schvalování opozdí.

Evropské automobilky navíc žádají 40 bilionů euro, které by jim měly pomoci s dosažením nových standardů proti znečištění.

EU odvážně vede diskusi o změnách klimatu. Poslední průzkumy ukazují, že změny probíhají rychleji než se předpokládalo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek