Co přinesl summit EU-Kanada

21.10.2008
Euroskop

Minulý týden se uskutečnil tradiční summit EU a Kanady, tentokrát v kanadském Montrealu. EU a Kanada zahájily kooperaci již v padesátých letech, kdy jejich vztah byl převážně ekonomického charakteru. Od roku 1999 se vztahy obou teritorií podstatně zintenzivnily a reprezentanti EU a Kanady se dále setkávají každoročně. Loňský červnový summit přinesl výstup ve formě společného prohlášení, v němž obě strany deklarovaly užší spolupráci, společný postup v armádním vedení a zadaly studii ekonomického partnerství, jejíž výsledky měly být prodiskutovány právě letos.

Na letošním summitu v Montrealu tedy přivítal kanadský premiér Stephen Harper předsedu Evropské komise José M. Barrosa a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Agenda summitu se týkala hlavně třech tématických okruhů, a to ekonomického partnerství, energie a životního prostředí, míru a bezpečnostní politiky. Současně se na jednání dostala do diskuse regionální témata jako Afgánistán, kde spolu EU a Kanada úzce spolupracují.

Asi nejdiskutovanějším tématem je dohoda o zóně volného obchodu mezi EU a Kanadou. Dialogy již byly otevřeny schůzkou Evropského komisaře pro obchod Peterem Mandelsonem s kanadským ministrem pro obchod Michaelem Fortierem. S největší pravděpodobností by tato dohoda přesahovala rozsah Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA).

Pro Kanadu by bylo přiřazení mezi státy které do této zóny již patří nesmírnou výhodou: nyní je kanadský mezinárodní obchod orientován převážně na Spojené Státy, kde se i přes dohodu NAFTA setkává s mnoha protekcionistickými opatřeními ze strany USA které zabraňují volnému pohybu zboží mezi těmito dvěma zeměmi.

Ze strany EU by byl vstup Kanady do zóny volného obchodu přirozeně také výhodný. Společný trh EU by se rozšířil o zemi, která sdílí podobné kulturní a sociální hodnoty a disponuje velkým potenciálem pro export evropského zboží.

V publikovaném prohlášení se představitelé shodli, že zahájí vyjednávání o zóně volného obchodu začátkem příštího roku. Dohoda by se také týkala volného pohybu kvalifikovaných pracovních sil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek