Česko a západní Balkán

21.10.2008
Euroskop

Podle pesimistů Česká republika během svého předsednictví prioritou západního Balkánu pouze propluje, protože problémy v této oblasti již za ní vyřešilo slovinské předsednictví. Na konferenci Evropa bez bariér? Priority Českého předsednictví ve vnějších vztazích EU vysvětlili Katarína Richtáriková a Josef Zrzavecký z ministerstva zahraničních věcí, že všechno může být jinak.

Hlavní událostí na Balkáně během českého předsednictví budou vztahy mezi Srby a Albánci v Kosovu a debata o ukončení mandátu vysokého představitele EU v Bosně a Hercegovině.

Kontinuálním procesem jsou přístupové rozhovory s Chorvatskem, kde Česká republika odmítá spojovat dokončení předstupních rozhovorů s reformou institucí, jak ji předpokládá Lisabonská smlouva. Chorvatsko ale vyjednávání s EU během českého předsednictví zcela jistě nezavrší. „Není to reálné,“ řekla Richtáriková, podle které sklidí vavříny spíše Švédsko. Vyjednavači totiž zatím uzavřeli pouze tři kapitoly a otevřeno jich zůstává dalších osmnáct.

Česko chce zrušení víz pro čtyři země

Česká republika má vstřícný postoj také k zahájení přístupových rozhovorů s Makedonií, která čeká na pevné datum již řadu let. Ačkoli se Praha bude snažit, aby takové datum existovalo, vnímá i postoj Řecka v otázce názvu Makedonie, který má podporu některých dalších členských států Unie. V případě problematických vztahů Srbska a Kosova je v budoucnu jedinou možností jejich evropská perspektiva, řekl Josef Zrzavecký.

Iniciátorem témat v agendě však nebude pouze Česká republika, ale i státy západního Balkánu. Richtáriková zmínila pravděpodobnou přihlášku Černé hory, která může vyvolat obdobný krok ze strany Albánie, Srbska a možná i Bosny a Hercegoviny. „Úkolem českého předsednictví by potom bylo začít technické procesy vyjednávání,“ řekla.

Důležitou otázkou, která během českého předsednictví bude na stole, je zrušení víz pro státy západního Balkánu. Ambicí České republiky je zrušení víz pro čtyři země, v minimalistické variantě alespoň pro dvě, vysvětlila Richtáriková.

Sladit postoj členských států EU

Česká republika může sehrát na Balkáně pozitivní roli, protože ji ostatní vnímají jako nestranného aktéra. Oproti podobně velikým státům jako Slovinsko, Řecko nebo Rakousko má ale ČR na západním Balkánu mnohem menší možnosti. Důvodem je stále nedobudovaná síť ambasád ve všech státech regionu i poměrně malé množství českých investic v oblasti, z nichž většina míří do Chorvatska.

Analytik Ústavu mezinárodních vztahů Filip Tesař proto varoval před některými falešnými představami a prioritami ze strany domácích politiků o roli České republiky. Ministerští úředníci jsou podle něj na řešení problémů odborně připraveni. Hlavním příspěvkem České republiky může být sladění postojů členských států Evropské unie k Balkánu, řekl Tesař.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek