Komise navrhla zvýšit záruku vkladů na 100.000 eur

15.10.2008
čtk

Evropská komise navrhla postupně zvýšit minimální záruku pro bankovní vklady drobných střadatelů na 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu Kč). Po přechodné období má minimální záruka činit 50.000 eur (cca 1,25 milionu korun). Na zvýšení částky se nedávno dohodli ministři financí členských států.

Cílem opatření je podle Komise posílit ochranu střadatelů a zvýšit jejich důvěru ve finanční záchranou síť. Podle odhadů Evropské komise současná směrnice pokrývá 65 procent vkladů, v případě stotisícové hranice až 90 procent. K návrhu se ještě musí vyjádřit Evropský parlament a členské státy.

Zvýšení minimální ochrany posílí důvěru Evropanů v bezpečnost jejich vkladů. Nová pravidla jsou v souladu se závazky, které před týdnem přijali evropští ministři financí, a jsou další rozumnou a vyváženou odpovědí na nynější finanční krizi, řekl eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Podle návrhu novely směrnice se zároveň zkrátí lhůta pro výplatu vkladů v případě krachu banky ze tří měsíců na tři dny. Zároveň by garance měla pokrývat 100 procent vkladu. Současná směrnice umožňuje členským státům, aby záruka pokrývala 90 procent vkladů a část ztráty nesl střadatel.

Česká republika v současnosti garantuje vklady do 25.000 eur (kolem 600.000 korun). V úterý vláda na mimořádném zasedání schválila v reakci na krizi finančních trhů zvýšení garancí za vklady v tuzemských bankách. Podle novely by klienti měli mít pojištěno 100 procent svých vkladů právě do maximálního limitu 50.000 eur. Cílem normy je posílit důvěru vkladatelů ve zdraví tuzemských bank.

Bankovní záruky v posledních dnech začala zvyšovat řada evropských států, které chtěly uklidnit klienty bank znepokojené finanční krizí. Některé země, například Německo a Rakousko, dokonce oznámily, že se zaručí za 100 procent vkladů drobných střadatelů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek