EU zmírnila sankce vůči Bělorusku a Uzbekistánu

13.10.2008
čtk

Ve vztazích Evropská unie a Běloruska nastalo dočasné oteplení. EU na šest měsíců pozastavila zákaz pro udělování víz běloruským předákům, včetně prezidenta Alexandra Lukašenka. V platnosti zatím zůstává zmrazení finančních aktiv běloruských předáků. Unie také definitivně odvolala podobné sankce vůči střeodasijskému Uzbekistánu a ponechala v platnosti pouze embargo na dovoz zbraní.

Ještě nedávno prezidenta Lukašenka mnozí evropští politici označovali za posledního evropského diktátora. Běloruské úřady ale v poslední době propustily některé politické vězně. Lukašenko také, na rozdíl od Ruska, neuznal nezávislost separatistických gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie.

Měli bychom podpořit Bělorusy, aby dělali víc, neboť už udělali něco, po čem jsme jednoznačně volali, řekla ještě před jednáním eurokomisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Unie věří, že běloruský režim přistoupí k dalším demokratizačním krokům, například uvolnění svobody médií. Pokud by se tak nestalo, zváží Evropská unie obnovení sankcí. Jejich zrušení také není úplné. Na seznamu zakázaných osob dále zůstávají lidé přímo spjatí s případy, kdy v minulosti v Bělorusku zmizeli beze stopy představitelé opozice.

Předák běloruské opozice a její někdejší prezidentský kandidát Aljaksander Milinkevič řekl, že rozhodnutí Evropské komise s jistými výhradami chápe. Mají právo na vlastní názor. Já jsem si myslel, že by byl potřeba opatrnější přístup, prohlásil v Praze, kde se účastní konference Forum 2000. Poznamenal, že při splnění určitých podmínek z Lukašenkovy strany není proti tomu, aby tento autoritativní prezident mohl navštěvovat evropské země.

Jsme pro dialog. A navíc třeba uvidí jiný svět a něco se v něm pohne. Uvidí, jak se jinde žije, jak jinde funguje státní aparát. Jeho izolace překáží i jeho vlastnímu rozvoji, vysvětlil svůj postoj Milinkevič. Radikální část běloruské opozice podle něj snahu o evoluci země a dialog s mocí asi nepochopí, ale takoví lidé jsou prý v opozici menšinovým směrem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek