Česko zdrženlivé v případě obnovení jednání s Ruskem

13.10.2008
čtk

Obnovení rozhovorů o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Ruskem, které Brusel v září pozastavil kvůli ruskému zásahu v Gruzii, není podle české diplomacie na pořadu dne. Vyplynulo to z prohlášení českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry na zasedání ministrů zahraničí států EU v Lucemburku.

O případném obnovení zmrazených jednání by mohl rozhodnout unijní summit, který se koná 15.-16. října v Bruselu. Doba ještě nenazrála, aby se to rozhodlo teď v říjnu, řekl Vondra. Není důvod nyní pospíchat, dodal.

O situaci v Gruzii bude mezinárodní společenství jednat také ve středu v Ženevě. Podle mnoha diplomatů tato jednání naznačí směr, kterým se bruselský summit bude ubírat.

Rychlé obnovení jednání s Ruskem podporuje Francie, která nyní EU předsedá. Paříž má také podporu Německa. Rezervovanější jsou hlavně nové členské státy, Švédsko a Velká Británie.

My zastáváme stanovisko, že bychom měli vyčkat, jak se bude vyvíjet ženevská konference a až pak se rozhodnout, poznamenal šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Ministr připustil, že je pravda, že se ruské síly stáhly z nárazníkových oblastí v Gruzii. Některé problémy podle něj ale stále zůstávají. Jde například o osudy Gruzínů, kteří byli vyhnáni ze svých domovů. Právě to je jedna z otázek, o nichž se bude jednat v Ženevě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek