Rakouská sociální demokracie sestavuje novou vládu

08.10.2008
čtk

Rakouský prezident Heinz Fischer dnes pověřil předsedu sociálních demokratů (SPÖ) Wernera Faymanna sestavením nové vlády. SPÖ vyšla z předčasných parlamentních voleb, které se konaly 28. září, jako nejsilnější strana v zemi, i když proti předchozím volbám před dvěma lety ztratila šest procent hlasů a poprvé v historii získala méně než 30 procent.

Prezident při pověřovacím ceremoniálu vyjádřil přání, aby nová vláda byla stabilní a byla sestavena co nejdříve. Také Faymann se vyslovil pro co nejkratší koaliční vyjednávání. Podle jeho představ by mohla být vláda vytvořena už do šesti týdnů.

Po volbách v roce 2006 trvalo sestavování vlády více než tři měsíce a nakonec vznikla vláda velké koalice, tedy složená ze zástupců SPÖ a lidovců (ÖVP). Tyto strany jsou ovšem zároveň na rakouské politické scéně hlavními rivaly a vláda pod vedením kancléře Alfreda Gusenbauera (SPÖ) ztroskotala už po roce a půl. Obě její složky utrpěly v letošních volbách citelné ztráty – ÖVP dokonce osm procent. Výrazně posílily naopak populistické strany krajní pravice – svobodní (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Faymann podle svých prohlášení vsadil všechno na jednu kartu, tedy na obnovení koalice SPÖ-ÖVP. Všechny další možné kombinace jednoznačně odmítl buď už před volbami, nebo po nich. Je to také jediná teoreticky možná dvoučlenná koalice, která by měla v parlamentu většinu. Ostatní kombinace vyžadují alespoň tři strany. Místní politologové stále považují obnovení velké koalice za nejpravděpodobnější výsledek nadcházejících jednání.

ÖVP hned po neúspěšných volbách vyměnila předsedu – dosavadního vicekancléře a ministra financí Wilhelma Molterera nahradil ministr zemědělství a životního prostředí Josef Pröll. Ten je sice spolupráci s Faymannem více nakloněn než jeho předchůdce, ale opakovaně zdůrazňuje, že nevylučuje žádnou možnost, včetně odchodu strany do opozice. Podle pozorovatelů si je vědom výhodné vyjednávací pozice, protože bez ÖVP se zřejmě žádná příští vláda neobejde. Lidovci totiž spolupráci s populisty neodmítli. A tak se očekává, že Pröll si bude navzdory porážce strany ve volbách klást při koaličních jednáních rozsáhlé požadavky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek