Ministerstvo financí navrhne zvýšení garance vkladů

08.10.2008
čtk

EU se shodla na principech, podle nichž by mohly státy postupovat při záchraně svých finančních institucí a podpořila navyšování garancí vkladů na 50.000 až 100.000 eur. Ministři chtějí uklidnit znepokojené střadatele. Český ministr financí Kalousek se rovněž rozhodl učinit některá opatření.

Ministerstvo financí navrhne vládě v reakci na finanční krizi zvýšení garance vkladů ze současných 25.000 eur na 50.000 eur. Novinářům to včera po jednání ministrů financí EU v Lucemburku řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Návrh českého ministerstva financí by měl odstraňovat takzvanou spoluúčast. V současnosti vláda garantuje 90 procent výše vkladu, maximálně však do 25.000 eur. Nově by měla tato spoluúčast odpadnout a vláda by měla garantovat plnou výši vkladu do 50.000 eur. Domnívám se, že je to dostatečný krok, který pokryje drtivou většinu drobných střadatelů a nebude nikoho motivovat, aby pošilhával po zahraničí, řekl Kalousek.

Narážel tak na skutečnost, že například Německo vyhlásilo garanci všech vkladů v bankách. To by mohlo motivovat české občany, aby své peníze převáděli například do německých bank. Kalousek ale tvrdí, že český bankovní sektor je zdravý a není k takovým garancím důvod, přičemž převod finančních prostředků je zcela zbytečný.

Aby nedocházelo k jednostrannému vyhlašování garancí všech vkladů, které by mohlo poškodit některé země, se ovšem EU shodla, že o jednotlivých rozhodnutích by se členské státy měly radit. Ministři také zdůraznili, že na prvním místě jsou zájmy daňových poplatníků a drobných střadatelů.

Debatám o finanční krizi na unijní úrovni není zdaleka konec. Ministři financí v ní budou pokračovat příští týden v Bruselu. Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Joaquína Almunii před sebou oni i celá unie mají ještě hodně práce.

V rámci unie dnes přesto vykrystalizovaly dvě skupiny zemí, které se příliš neshodnou do jaké míry mají státy sanovat finanční sektor. Velká část ministrů prosazovala ještě daleko razantnější garance vkladů, ale Češi, Lotyši, Finové a Švédové jejich snahy zablokovali.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek