Bělorusko by nemělo být nadále izolováno, tvrdí OBSE

08.10.2008
čtk

Předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Alexander Stubb dnes v Minsku řekl, že Bělorusko jde správným směrem. Západ by proto podle něj měl zlepšit vztahy s Minskem a jeho vládu už dále neizolovat.

Stubbovo prohlášení signalizuje, že Evropská unie by mohla zmírnit sankce vůči Bělorusku navzdory tomu, že OBSE uvedla, že zářijové parlamentní volby nesplňovaly demokratické standardy.

Spojené státy a EU obviňují režim prezidenta Alexandra Lukašenka z porušování základních práv a uvalily na jeho zemi ekonomické a cestovní sankce. Lukašenko, který vládne zemi pevnou rukou od roku 1994, v poslední době dává najevo přání zlepšit vztahy se Západem. Motivuje ho k tomu hrozba dalšího zvýšení cen energií dodávaných doposud za mírnější ceny z Ruska.

Lukašenko také vyhověl dlouhodobému nátlaku Západu, aby přestal pronásledovat opozici a propustil politické vězně. Na svobodu se v srpnu dostala i jedna z hlavních postav opozice Aljaksandr Kozulin, který byl vězněn od roku 2006 za organizování protivládních demonstrací. Běloruské úřady rovněž umožnily opozici účastnit se zářijových parlamentních voleb, i když žádný z jejích 70 kandidátů nezískal křeslo ve 110místném parlamentu.

Washington zrušil některé sankce vůči Minsku ještě před hlasováním. Evropská unie to ještě neudělala kvůli hodnocení voleb OBSE, která je nepovažuje za plně demokratické ani svobodné. Stubb ale řekl, že hlasování znamenalo určitý pokrok. OBSE a Evropská unie zjistily zlepšení při hlasování, řekl Stubb a dodal, že Bělorusko by nemělo být izolováno a evropská politika vůči němu by se měla změnit.

Příznakem zlepšení vztahů mezi Minskem a Bruselem je to, že EU přijme 13. října poprvé od roku 2006 šéfa běloruské diplomacie. Ten se v Lucemburku zúčastní jednání s představiteli EU. Je jasné, že Bělorusko jde správným směrem, řekl Stubb. Žádáme jen, aby (na Západě) byla respektována naše svrchovanost, naše tradice a aby se na nás nežádalo, abychom dělali to, co udělat nemůžeme. Už jsem to řekl, že pokud Evropa udělá dva kroky kupředu, my jich uděláme pět, zdůraznil Lukašenko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek