Na Ukrajině se rozpadla vládní koalice

16.09.2008
čtk

Předseda ukrajinského parlamentu Arsenij Jaceňuk na schůzi poslanců oznámil zánik vládní koalice. Informovaly o tom tiskové agentury.

Jsem nucen splnit svou ústavní povinnost… Oficiálně oznamuji, že koalice demokratických sil… v ukrajinském parlamentu se rozpadla, řekl Jaceňuk poslancům. Bylo to dlouho očekáváno, ale pro mne je to nesmírně smutné, dodal.

Koalici tvořila uskupení vedená prezidentem Viktorem Juščenkem a premiérkou Julijí Tymošenkovou, kteří byli ústředními postavami oranžové revoluce v roce 2004.

Prezidentova parlamentní frakce Naše Ukrajina-Národní sebeobrana opustila kabinet začátkem září na protest proti schválení série zákonů, které usnadňují odvolání prezidenta a oslabují jeho pravomoci ve prospěch vlády.

Změny, které prosadil Blok Julije Tymošenkové a proruská Strana regionů Viktora Janukoviče, označil Juščenko za ústavní převrat. O víkendu vypršela desetidenní lhůta, během níž mohli prozápadní vládní partneři své neshody vyřešit.

Politické strany mají nyní 30 dní na jednání o nové vládě. Pokud nebudou úspěšná, čekají Ukrajinu již třetí předčasné parlamentní volby ve třech letech.

Podle výsledků zveřejněných během uplynulého víkendu by volby vyhrála Tymošenková se ziskem 24,1 procenta hlasů, Janukovyčova Strana regionů by získala 23,3 procenta hlasů. Naopak Juščenkova Naše Ukrajina má podporu pouhých 3,8 procenta voličů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek