Horní Rakousy podaly námitku proti dostavbě Temelínu

16.09.2008
čtk

Evropská unie bude muset řešit námitku proti případné dostavbě dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Podala ji dnes rakouská spolková země Horní Rakousy. Jako hlavní důvod uvádí rozpor českého práva s unijním. Podle českých zákonů nejsou výsledky takzvané zkoušky ekologické slučitelnosti, kterou podobná dostavba vyžaduje, pro rozhodnutí stavebního úřadu závazné. Podle unie je to ale naopak.

Námitku oznámili na společné tiskové konferenci v Linci zemský rada pro životní prostředí Rudi Anschober a hornorakouský pověřenec pro příhraniční jaderné elektrárny Radko Pavlovec. Oba politici podle agentury APA připustili, že program české vlády s dostavbou Temelína nepočítá. Podezírají však český energetický gigant ČEZ, že chce využít nejasné právní situace a dostavbu připravit.

Evropká komise na rozpor českého práva s unijním ohledně zkoušky ekologické slučitelnosti už prý českou vládu upozorňovala a nápravu urgovala.

Horní Rakousy proto najaly experty na vypracování námitky, spočívající na třech argumentech. První tvrdí, že Česko novu elektrárnu nepotřebuje, ale výstavbou nových bloků chce jen Evropu zaplavit svým levným atomovým proudem. Podle druhého argumentu chybí přesný technický popis předpokládaného typu reaktoru k výstavbě. Debatuje se totiž o čtyřech typech, ale žádný z nich není zatím nikde v trvalém provozu. Třetí námitka se nevyřešené otázky úložiště jaderného odpadu.

Představitelka Zelených Ruperta Lichteneckerová kritizovala v této souvislosti rakouského ministra životního prostředí Josefa Prölla za pasivitu v boji proti jaderným elektrárnám v sousedství Rakouska. Také podle dalších protiatomových iniciativ prý vídeňská vláda v tomto směru ničeho nedosáhla a měla by se probudit ze zimního spánku.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek