Začíná summit EU a Ukrajina v Paříži

09.09.2008
čtk

V Paříži začíná summit EU-Ukrajina. Ukrajina ale zcela určitě jasnou pozvánku ke vstupu do Unie nedostane. Podle některých zdrojů je možné, že Brusel navrhne Kyjevu zjednodušení vízového režimu s Ukrajinou.

Ukrajina se již dlouho snaží Brusel přesvědčit, aby dal Kyjevu jasnou perspektivu, že se země stane součástí evropské integrace.

Je řada věcí, které je třeba udělat pro posílení vztahů s Ukrajinou i bez možného přistoupení, naznačil postoj EU počátkem září francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V podobném duchu se minulý týden vyjádřili v Avignonu eurokomisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a francouzský ministr pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet.

Evropská unie si význam Ukrajiny jako klíčové tranzitní země pro dodávky energetických zdrojů do EU uvědomuje. Podle údajů Eurostatu se za posledních několik let výrazně zvýšil vzájemný obchod mezi sedmadvacítkou a EU. Vývoz z Evropské unie dosáhl 22,4 miliardy eur, dovozy stouply na 12,4 miliardy eur.

Členské státy ale nejsou v přístupu ke Kyjevu jednotné. Intezivnější sbližování Ukrajiny s Unií podporují Polsko, Česko, pobaltské státy a Švédsko. Zdrženlivější je hlavně Německo a státy Beneluxu, které nechtějí komplikovat vztahy s Ruskem.

Moskva nese integraci bývalých sovětských republik se Západem nelibě, protože je považuje za sféru svého vlivu. Zastánci opatrného přístupu argumentují také nedostatečnými strukturálními reformami na Ukrajině. Jejich stanovisko podporuje i politická krize, která může vyústit v předčasné volby. Důvodem jsou rozpory ve vládní koalici mezi stoupenci prezidenta Viktora Juščenka a blokem premiérky Julije Tymošenkové.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek