Mise EU v Moskvě jednala o Gruzii

09.09.2008
čtk

Mise Evropské unie pod vedením francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho dohodla konkrétní plnění třech významných bodů srpnové dohody o příměří mezi Gruzií a Ruskem. Podle Sarkozyho jejich splnění umožní v říjnu obnovit jednání o novém partnerství mezi Ruskem a EU.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv slíbil stažení ruských jednotek z Gruzie, jakmile zde budou rozmístěni pozorovatelé Evropské unie. Sarkozy se s Medveděvem dohodl, že se ruské jednotky do 10. října plně stáhnou z území Gruzie, vyjma separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie.

Obě strany souhlasily s rozmístěním nejméně 200 pozorovatelů EU, kteří na Kavkaz přijedou nejpozději 1. října. Delegace EU rovněž dohodla, že 15. října začnou v Ženevě mezinárodní jednání o bezpečnosti a stabilitě v Abcházii a Jižní Osetii.

Sarkozyho doprovázel na jeho misi v Moskvě a Tbilisi předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Tbilisi, kam Sarkozy z Moskvy přiletěl dohodu uvítala. Je to velmi důležitý výsledek prezidenta Sarkozyho směřující k naprostému splnění šestibodového plánu, který dojednala Evropa s Ruskem, řekl agentuře AFP tajemník národní rady gruzínské bezpečnosti Alexandr Lomaja.

Lomaja potvrdil, že gruzínský prezident Michail Saakašvili na žádost Sarkozyho napsal dopis, kde se zavazuje k plnému dodržování příměří v separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházi.. To byla podmínka Dmitrije Medveděva. Rusko nyní tyto dokumenty dostalo, řekl Lomaja.

HLAVNÍ BODY z JEDNÁNÍ EVROPSKÉ UNIE a RUSKA v MOSKVĚ z 8. ZÁŘÍ 2008
Doplňuje předchozí dohodu o příměří mezi Ruskem a Gruzií z 12. srpna
1. Pozorovatelé Evropské unie – EU rozmístí nejpozději 1. října nejméně 200 pozorovatelů na hranici mezi Gruzií a odštěpeneckými provinciemi Jižní Osetie a Abcházie.
2. Stažení ruských jednotek – Ruské jednotky se stáhnou z pěti stanovišť na čáře od černomořského přístavu Poti až po město Senaki do sedmi dnů. Gruzie musí ale podepsat závazek, že vůči Abcházii nepoužije sílu. K úplnému stažení ruských jednotek z regionů hraničících s Jižní Osetií a Abcházií do jejich původních posádek dojde do deseti dnů od rozmístění pozorovatelů EU.
3. Stažení gruzínských jednotek – Gruzínské jednotky se musí vrátit do svých posádek do 1. října.
4. Pozorovatelé OBSE A OSN – Pozorovatelé Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kteří byli před srpnovým konfliktem rozmístění na pomezí Jižní Osetie a Abcházie, budou pokračovat ve své úloze.
5. Mezinárodní rozhovory – Začnou 15. října v Ženevě. Agenda bude zahrnovat také otázky bezpečnosti a stability na celém Jižním Kavkaze a otázku návratu uprchlíků. Jednat lze i o dalších otázkách za podmínky souhlasu obou stran.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek