The Economist o kacířských Češích

08.09.2008
The Economist

The Economist se v posledním vydání věnuje České republice a nadcházejícímu Českému předsednictví Evropské unie. Britský časopis zhodnotil situaci v České republice a vztah Čechů k Evropské unii. Zdejší obyvatele považuje za „pragmatické skeptiky“ a dokonce „heretiky“.

Označení Čechů za heretiky The Economist v zápětí vysvětluje. Pro systémy založené na víře, k nimž patří podle časopisu i projekt evropské integrace, jsou heretici zpochybňující základní články víry, vnitřní hrozbou.

Není to tím, že by Češi byli nepřátelští k Evropské unii, Čechům se zalíbilo něco podvratnějšího, zpochybňování základních evropských pravd, uvádí Economist.

České kacířství v rámci Evropské unie vysvětluje českou historií a odkazem na dědictví „kacířských husitů. Cituje historické vysvětlení českého skepticismu místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. „Historie nás naučila myslet skepticky. Jako národ, který byl často okupován, mají Češi problém přistupovat k čemukoliv s nadšením.

Na příkladu Lisabonské smlouvy dokumentuje The Economist český pragmatismus, který je v protikladu k očekáváním Francie a Německa, které od dokumentu očekávají zázračnou transformaci EU ve světovou velmoc a její nepřijetí považují za evropskou katastrofu.

Český postoj podle časopisu charakterizuje výrok ministra Karla Schwarzenberga. „Některé velké evropské státy líčí ztrátu Lisabonu jako katastrofu, ale samozřejmě jí není, tvrdí ministr. Podle něj EU může se svými dnešními pravidly fungovat docela dobře, takže irské odmítnutí není konec světa. Bez Lisabonu bude život těžší, a bylo by těžké vysvětlit to voličům po mnoha letech povyku, dodal ministr.

Také k pravděpodobnému hlavnímu bodu zahraničněpolitické agendy českého předsednictví, vztahu s Ruskem, nemá Česká republika podle The Economist konvenčně evropský pohled. „Současný konsenzus považuje zdvořilé nabídnutí přátelské ruky za rozumnou strategii….čeští představitelé toto nepovažují za strategii, ale za pouhé házení slov. Zároveň tuší, že EU bude poměrně brzy potřebovat opravdovou strategii pro Rusko.

The Economist komentuje postoje nejsilnější vládní strany a jejího bývalého předsedy a současného prezidenta Václava Klause k Evropě. Českého prezidenta nazval „arcikritikem Evropské unie a senátory ODS, kteří trvali, aby text smlouvy byl zaslán k zamítnutí Ústavnímu soudu za jeho spojence.

Časopis zdůrazňuje rozdíl mezi postoji politiků ODS a jejími voliči, kteří jsou ze všech Čechů nejvíce proevropští. Zmiňuje, že britští Toryové považují českou ODS za ideologicky nejbližšího partnera v Evropě. „Jsme identičtí, s výjimkou toho, že oni nerozumí kriketu, cituje europoslance za britskou konzervativní stranu Toryů. Zároveň však s tímto výrokem polemizuje. Rozdíl vidí v přístupu k Lisabonské smlouvě. Britští Toryové jsou rozhodnutí, až se dostanou k moci, Lisabonskou smlouvu potopit. Oproti tomu ODS se pragmaticky zavázala smlouvu ratifikovat.

Economist připomíná, že podle nedávného průzkumu Eurobarometru dvě třetiny Čechů, tedy více než je průměr v EU, považují členství v Unii za přínosné. „Češi věří v Evropu, ale ne v grandiózní vize evropského projektu: nekonečné smlouvy a institucionální změny, které mají vyřešit všechny problémy. V Bruselu je takový pragmatismus považován za heretický, komentuje český pragmatismus The Economist.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality